Vreugde over afwijzen Europees Groenboek pensioenen


Petitieactie succesvol

BRUSSEL, 20101118 -- "Een geweldige opsteker voor de ruim vierduizend Nederlanders die vorige week de petitie hebben getekend tegen plannen van de Europese Commissie om in te grijpen in de Nederlandse pensioenen." Kartika Liotard, Europarlementslid voor Verenigd Links is blij dat minister Kamp van Sociale Zaken heeft laten weten dat hij korte metten maakt met een Europees `Groenboek' dat meer Brusselse bemoeienis bepleit met het Nederlandse pensioensysteem.

Maandag liep de termijn af waarbinnen Nederlanders konden reageren op het 'Groenboek' van de Europese Commissie. Omdat vrijwel niemand in Nederland op de hoogte was gebracht van de inspraakmogelijkheid had Liotard in de laatste week een bliksemactie georganiseerd. Via de website van het Nederlandse Europarlementslid kwamen binnen enkele dagen ruim vierduizend handtekeningen binnen op nietzomaar.nl.

De Hongaarse Eurocommissaris Andor kwam de petitie maandag op de werkkamer van Liotard persoonlijk afhalen. Andor bestreed toen overigens dat de inspraak voor veel Nederlanders onopgemerkt is gebleven omdat zijn Groenboek op het internet is gepubliceerd.

Kartika Liotard: "VVD-minister Kamp had de bezorgdheid van veel Nederlanders weg kunnen nemen door niet pas na afloop van de inspraakperiode te laten weten dat hij tegen Brusselse bemoeienis met onze pensioenen is. Maar ik ben blij dat het hoge woord er nu uit is. Ik zal er als Europarlementslid nauw op toezien dat Brussel de uitspraak van Nederland respecteert: onze pensioenen zijn een kwestie van nationaal beleid, geen EU-zaak."

Verenigd Links Europees Parlement