Ingezonden persbericht


Persbericht

Landelijk symposium over educatieve waarde stripboeken: 'Stripboek heeft in de klas meer educatieve waarde dan 'gewoon' boek'

Het gebruik van stripboeken in de klas dient te worden gestimuleerd. Dat zullen de deelnemers aan het eerste landelijk symposium over dit onderwerp ('Strips op School'), dat op donderdag 18 november 2010 in Oegstgeest wordt georganiseerd, bepleiten. Tijdens dit symposium wordt gedebatteerd over het nut van het gebruik van stripboeken in de klas.

De top van de Nederlandse en Belgische stripmakers alsook vertegenwoordigers uit het onderwijs zullen bij dit unieke evenement aanwezig zijn.

Tijdens deze avond wordt tevens het eerste exemplaar van het stripboek 'Europa is echt overal' gepresenteerd. Maker Stephan Timmers overhandigt het stripboek aan Thom Roep, sinds 1984 hoofdredacteur van de Donald Duck en schrijver van de stripserie 'Van Nul tot Nu', over de geschiedenis van Nederland.

Stephan Timmers, tevens organisator van het symposium: "Uit onderzoek is gebleken dat door de grote hoeveelheid visuele informatie een stripboek beter is dan een gewoon boek om feiten te onthouden. Kinderen zijn intuïtiever en van uit zichzelf meer op beeld gericht. Leren wordt leuker."

Het boek 'Europa is echt overal' is om meerdere redenen vernieuwend.

Timmers: "Het is niet zo maar een strip over het functioneren van de Europese Unie c.q. Het Europees Parlement. Het gaat er om wat Europa voor kinderen betekent! Bovendien wordt er in het boek niet alleen informatie gepresenteerd; ook maatschappelijke aspecten komen aan bod. Zo komen de vijf hoofdpersonen allen uit een ander deel van Europa, hebben dus andere achtergronden maar hebben ook vooroordelen. Het avontuur dat zij beleven pakt onverwacht uit voor alle personages en dus ook voor de lezer. Die wordt aan het denken gezet."

Er zijn 5.000 Nederlandstalige exemplaren gedrukt en 10.000 Engelstalige exemplaren. "Dit is bovendien nuttig voor het tweetalig onderwijs," zegt Timmers. "Wij zijn er van overtuigd dat deze strip een eerste stap is richting een revolutie in het onderwijs: het stripboek van naslagwerk tot leermethode!

Sprekers tijdens het symposium:


· Thom Roep (maker van 'Van Nul tot Nu' en hoofdredacteur van weekblad Donald Duck)
· Marc Verhaegen hoofdtekenaar 'Suske en Wiske' van 2002 tot 2005, tekenaar van 'Senne en Sanne' en diverse albums van Eureducation)
· Eric Heuvel ('De Ontdekking')

· Marc Remijn, senior beleidsmedewerker op het 'Europees Platform'
· Willard Mans, docent Nederlands en CKV.
· Stephan Timmers, hoofdtekenaar van de stripserie 'Mountain Mike' is ervaringsdeskundige in het tekenen en uitgeven van educatieve stripboeken zal het hebben over het toepassen van een succesformule: de toekomst van de educatieve strip.

Noot voor redactie,