Universiteit van Amsterdam


Promotie: Zuurgraad cel maakt actief deel uit van informatienetwerk


Promotie Biologie

donderdag 18 november, 10.00 uur

Rick Orij onderzocht de regulatie van de zuurgraad in gistcellen. Hij paste een methode toe waarbij hij nauwkeurig en snel de pH kon meten in levende, groeiende bakkersgistcellen. Inzicht in dit proces is belangrijk, omdat kleine veranderingen in de zuurgraad grote gevolgen kunnen hebben voor het functioneren van een levende cel. De eigenschappen van bijna alle moleculen in een levende cel zijn namelijk afhankelijk van de zuurgraad in de cel, maar juist omdat het proces zo gevoelig is, was het tot nu toe erg moeilijk om goed inzicht te krijgen in de dynamiek van de zuurgraad. Orij concludeert dat de zuurgraad van de cel niet enkel een geschikte omgeving schept voor alle biochemische processen in een cel, maar ook actief deel uitmaakt van het netwerk in cellen dat informatie kan doorgeven van prikkels die van buiten de cel komen, naar de systemen binnen de cel die op deze prikkels kunnen reageren. Een voorbeeld hiervan kan worden gevonden in de relatie tussen het aanmaken van nieuw celmateriaal en de aanwezigheid van voedsel. Wanneer het voedsel in het kweekmedium op raakt, daalt de zuurgraad in de cel. Dit zorgt ervoor dat het eiwit dat verantwoordelijk is voor de remming van de aanmaak van nieuw celmateriaal naar de celkern verhuisd en daar deze aanmaak stopt. De gevonden mechanismen zijn zo basaal dat Orij het zeer waarschijnlijk acht dat deze ook gelden voor hogere organismen. De gevonden nieuwe functies in bakkersgist kunnen belangrijk zijn, omdat eerder is aangetoond dat de zuurgraad van cellen belangrijk is voor de ontwikkeling van cellen en het ontstaan van kanker in hogere organismen. Dhr. P.J. Orij: On the intracellular pH of baker's yeast. Promotor is dhr. prof. dr. S. Brul.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.