Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 18 november 2010

'Te veel winkels aan de grenzen'

"Bij retailers is nog steeds een grote vraag naar winkelruimte op A-locaties in Nederland. De druk op winkelpanden in de beste winkelgebieden van de vier grote steden is onveranderd hoog en zorgt voor een stabiele ontwikkeling van huurwaarden", zegt Cuno van Steenhoven, voorzitter Dagelijks Bestuur van DTZ Zadelhoff en verantwoordelijk voor de afdeling Retail Services. "Naarmate de steden echter kleiner worden, is een verruiming van het aanbod zichtbaar, ook op de beste locaties. De ontwikkeling van het winkelaanbod is echter wel sterk afhankelijk van de grootte van het verzorgingsgebied. Kleinere plaatsen met een relatief groot verzorgingsgebied kennen nauwelijks leegstand."

Voor ontwikkeling van nieuwe winkelgebieden is in de periferie nauwelijks ruimte. De DTZ Zadelhoff VastgoedVisiekaart laat duidelijk zien in welke gebieden van Nederland er relatief veel verkooppunten leegstaan. Over het algemeen kan uit de kaart worden afgeleid dat gebieden die te maken hebben met leegstand van verkooppunten, ook die gebieden zijn waar de bevolking in absolute zin afneemt. In die gebieden waar de bevolkingsgroei stagneert of zelfs krimpt, is geen behoefte is aan nieuwe winkelvoorzieningen. Daar is simpelweg al teveel winkelruimte per inwoner", aldus Van Steenhoven.

Het aandeel winkelvastgoed in het totale investeringsvolume in vastgoed is gestegen van 7% in 2007 naar 39% in 2010 (tot nu toe). In de eerste drie kwartalen van 2010 is voor EUR 1,4 miljard belegd in winkelvastgoed, waarmee het belegd vermogen in 2009 al ruim is overschreden.

De VastgoedVisiekaart laat het percentage leegstaande verkooppunten per gemeente zien. Het Nederlands gemiddelde is momenteel 5,1%: ofwel circa een op de twintig verkooppunten in Nederland staat momenteel leeg. De groene tinten zitten onder het Nederlandse gemiddelde, de rode zitten erboven.