Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 november 2010

Schriftelijke vragen van de leden Van der Veen en Kuiken (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het toegenomen geneesmiddelengebruik onder kinderen en jongeren


1.
Bent u op de hoogte van het toegenomen geneesmiddelengebruik onder kinderen en jongeren? *


2.
Wat is uw mening over het feit dat het aantal gebruikers onder de 20 jaar met bijna 17% tot 2.7 mln is gestegen in de periode 1999- 2009?


3.
Bent u van mening dat richtlijnen en protocollen het geneesmiddelengebruik onder kinderen en jongeren moeten reguleren? In hoeverre zijn dergelijke richtlijnen op dit moment al beschikbaar? Bent u van plan het ontwikkelen van richtlijnen en protocollen in deze met kracht te stimuleren? Zo ja, op welke wijze en welke rol zal de Regieraad Kwaliteit dan wel het toekomstige kwaliteitsinstituut hierbij spelen?


4.
In hoeverre wordt op dit moment in de opleiding tot arts aandacht besteed aan geneesmiddelengebruik en bijwerkingen onder kinderen en jongeren?


5.
Bent u met ons van mening dat de farmaceutische industrie zijn verantwoordelijkheid zou moeten nemen ten aanzien van onderzoek naar gevolgen van geneesmiddelengebruik bij kinderen? Bent u met ons van mening dat dit onderzoek door de farmaceutische industrie gefinancierd dient te worden.


6.
Welke mogelijkheden ziet u om dergelijk onderzoek te financieren en faciliteren?


*
BN De Stem, 16-11-2010

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag