Ingezonden persbericht


Straks geen BE-rijbewijs meer nodig voor trekken caravan

Gepubliceerd op 16-11-2010 om 13:03

DEN HAAG - Automobilisten zonder BE-rijbewijs mogen vanaf 2013 een caravan trekken die zwaarder is dan hun eigen auto zonder speciaal aanhangerrijbewijs, zolang de totale combinatie minder dan 3500 kg weegt. Dat is een van de gevolgen van de invoering van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn.

Nu is het nog zo dat een automobilist zonder BE alleen een aanhanger mag trekken die lichter is dan het ledig gewicht van de auto en de totale combinatie minder dan 3500 kg weegt. Die eerste beperking vervalt straks.

Caravan

Vanaf 2013 is het bijvoorbeeld mogelijk om met een Volkswagen Passat 2.0 TDI Kombi van 1509 kg een caravan te trekken met een totaalgewicht van 1800 kg. Dat is de maximale grens die deze auto mag trekken volgens het kentekenbewijs. Nu moet daarvoor nog een BE-rijbewijs bij het CBR gehaald worden, vanaf 2013 niet meer. De totale combinatie weegt immers 3309 kg.

Of deze maatregel leidt tot een terugval in de vraag naar BE-opleidingen bij rijscholen valt moeilijk te zeggen. De meeste klanten volgen een BE-opleidingen om een zwaardere combinatie dan 3500 kg te trekken. Zo kan immers een duur vrachtwagenrijbewijs voorkomen worden. Als de auto zelf zwaarder is dan 3500 kg dient het C-rijbewijs gehaald te worden.

CBR

De maatregel heeft in ieder geval geen gevolgen voor het BE-examen bij het CBR, laat woordvoerder Willem Bonekamp van het ministerie van Infrastructuur en Milieu weten.

"De categorie E bij B staat houders toe met een aanhanger tot 3500 kg te rijden. Het totale gewicht van de auto en aanhanger is dan maximaal 7000 kg. Hiervoor zal zeker nog een grote doelgroep geĂŻnteresseerd zijn", licht hij toe.

Welke gevolgen de maatregel heeft voor de verkeersveiligheid, dat valt ook lastig te voorspellen. "De derde richtlijn is opgesteld door het Europees Parlement en de Raad van Ministers. In Nederland zijn geen statistieken bekend over deze gevolgen van de richtlijn", aldus Bonekamp.