Ingezonden persbericht


Persbericht

Alkmaar, 18 november 2010

Zwarte dag economie kop van Noord-Holland
Deltaplan voor regio Noordwest-Holland broodnodig

In de afgelopen 24 uur volgden twee berichten elkaar op, waaruit blijkt dat de economie in de regio Noordwest-Holland weer twee dreunen te verwerken krijgt. Staatssecretaris Teeven van veiligheid maakte bekend dat de jeugdinrichting in Den Helder moet sluiten en bij ECN (Energie Centrum Nederland) in Petten dreigt ontslag voor tientallen medewerkers omdat de subsidiekraan wordt dichtgedraaid. Het water staat de regio aan de lippen. VNO-NCW Noordwest-Holland roept op gezamenlijk een deltaplan te maken dat negatieve spiraal in de economische ontwikkeling kan doorbreken.

Vermindering van de subsidies aan ECN en sluiting van de jeugdinrichting zijn besluiten van de Rijksoverheid met grote negatieve gevolgen voor de directe en indirecte werkgelegenheid en de economie in Noordwest-Holland. "Nog geen maand geleden bracht de commissie Deetman-Mans een advies namens de Rijksoverheid uit over de bevolkingskrimp in het noordelijk deel van de provincie. Een van haar adviezen luidde: breng meer werk naar de regio zodat het wegtrekken van mensen wordt tegengegaan. Nu laat diezelfde Rijksoverheid met een denderende klap de regio barsten", zegt een verontwaardigde Guido de Wit, voorzitter van VNO-NCW Noordwest-Holland.

De Wit roept overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties op de handen ineen te slaan om een deltaplan voor de regio te maken: een integraal, allesomvattend plan dat de regionale economie substantieel kan versterken. De Regiovisie die door het bedrijfsleven in 2008 is vastgesteld, kan hiervoor een goede basis zijn. Die visie zou vertaald moeten worden in meerjarige afspraken over investeringen in het gebied boven het Noordzeekanaal.

Voor meer informatie:
Regiovisie Bedrijfsleven Noordwest-Holland: klik hier