Ingezonden persbericht


Utrecht, 18 november 2010

Maak kans op de Rood-blauwe stoel van Rietveld

t/m 30 januari 2011
Centraal Museum Utrecht

Bezoekers van de tentoonstelling Rietvelds Universum t/m 30 januari te zien in het Centraal Museum, maken kans op een mooie reproductie van de meest bekende stoel van Gerrit Rietveld: de rood-blauwe stoel. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland die culturele organisaties steunt, waaronder het Centraal Museum. Bezoekers die twee vragen over Rietveld beantwoorden op de cultuurkaart maken kans op de stoel ter waarde van bijna tweeduizend euro.

Rietvelds Universum
De tentoonstelling Rietvelds Universum laat zien dat de Utrechtse architect en ontwerper Gerrit Th. Rietveld (1888-1964) veel meer heeft ontworpen dan de klassieke Rood-blauwe stoel en het beroemde Rietveld Schröderhuis. Hij realiseerde meer dan honderd gebouwen en vele meubelen. Het Centraal Museum plaatst Rietvelds werk in een brede context. Door de persoon en zijn manier van werken centraal te stellen en te vergelijken met beroemde tijdgenoten als Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe komt het creatieve genie van Rietveld in een nieuw licht te staan en wordt er een beeld gegeven van Rietvelds bijdrage aan 20ste-eeuwse architectuur en design. Uniek bij Rietvelds Universum is Werkplaats Rietveld, waar bezoekers geïnspireerd door Rietvelds werk en gedachtegoed zelf aan de slag kunnen. De tentoonstelling wordt gerealiseerd in samenwerking met het Nederlands Architectuurinstituut.

BankGiro Loterij
De BankGiro Loterij is de cultuurloterij van Nederland. De BankGiro Loterij steunt 62 organisaties die actief zijn op het terrein van cultuur. In 2009 leverden de loterijactiviteiten een afdracht op van bijna 60 miljoen euro, geld dat is bijeengebracht door de 700.000 deelnemers. Hiermee kunnen musea belangrijke aankopen doen en worden molens en monumenten behouden. De BankGiro Loterij steunt bijvoorbeeld het Rijksmuseum, Vereniging De Hollandsche Molen, het Groninger Museum, Spoorwegmuseum en Vereniging Hendrick De Keyser.

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00




Ingezonden persbericht