Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 18 november 2010

Schriftelijke (vervolg) vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister voor Immigratie en Asiel

over de situatie van asielzoekers in Griekenland


1) Herinnert u zich mijn vragen van 22 oktober jl. over de situatie van asielzoekers in Griekenland?


2) Naar aanleiding van uw antwoorden op die vragen: wat zijn de verwachte inwilligingscijfers in 2010 en in 2011? Hoe reëel is het dat Griekenland binnen drie jaar een inwilligingspercentage heeft dat aansluit bij het Europese gemiddelde? Kunt u dit toelichten?


3) Waarom gaat u in het antwoord op vraag 3 van mijn eerdere vragen geheel voorbij aan A) het zorgelijke gegeven dat een Europese rechter heeft geoordeeld dat de Griekse detentieomstandigheden in strijd zijn met mensenrechten, en B) dat Nederland nog steeds vreemdelingen terugstuurt naar Griekenland, van wie de kans bestaat dat een deel van hen direct in dat soort omstandigheden belandt?


4) Bent u met de PvdA-fractie van mening dat het nationaal actieplan van Griekenland met betrekking tot migratiemanagement een eerste aanzet is, maar dat, gezien de omvang, breedte en historie van het probleem dat Griekenland heeft met de asielinstroom, dat actieplan voor de korte termijn onvoldoende is om te garanderen dat asielzoekers in Griekenland een menselijke behandeling, fatsoenlijke opvang en een behoorlijke procedure krijgen? Kunt u dit toelichten? Bent u tevens met de PvdA-fractie van mening dat het enkel uitbreiden van het aantal grenswachters van Frontex aan de kust van Griekenland, de kwaliteit van de asielprocedure en de opvang niet verbetert?


5) Realiseert u zich dat Nederland (net als de andere lidstaten) zelf in strijd met mensenrechten handelt als ons land asielzoekers de komende jaren terugstuurt naar een land (Griekenland) waar de omstandigheden en procedures voor asielzoekers beneden een acceptabel peil zijn?


6) Bent u met de PvdA-fractie van mening, en de PvdA heeft hier al meerdere malen op aangedrongen, dat het, ter aanvulling van het Griekse actieplan, voor de korte termijn noodzakelijk is dat er acute, praktische steun komt vanuit de Europese lidstaten voor Griekenland, gericht op het zo snel mogelijk verbeteren van de fundamenten van de asielprocedure, opvang en detentieomstandigheden aldaar? Bent u bereid daar in de EU een initiatief toe te nemen? Kunt u beide antwoorden toelichten?


7) Bent u op de hoogte van de opmerking van de Nederlandse rechter van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), die aangeeft dat het terugsturen van minderjarigen, moeders met kinderen of zwangere vrouwen naar de zuidelijke landen (dus ook Griekenland) te gevaarlijk is?{1} Hoe kwalificeert u deze opmerkingen?


8) Is Nederland gehouden grote groepen Griekse asielzoekers die nu niet kunnen worden uitgezet, zelf in procedure te nemen? Hoe denkt het EHRM over de noodzaak voor onder andere Nederland om een groot aantal 'Griekse zaken' zelf in procedure te nemen?


9) Nu de minister heeft aangegeven dat overdrachten aan Griekenland niet kunnen worden geëffectueerd, betekent dit dat de grensdetentie van personen die (eventueel) overgedragen zouden worden aan Griekenland ook wordt opgeheven? Hoe wordt de groep van ruim 2100 vreemdelingen die nu niet kunnen worden uitgezet, op dit moment opgevangen?


10) Dient de minister op dit moment wel nieuwe verzoeken tot overname of terugname in bij Griekenland? Kan de minister, tevens aangeven hoe lang een asielzoeker op basis van de geldende termijnen maximaal in Nederland kan verblijven zonder dat zijn of haar asielverzoek in behandeling wordt genomen?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag