Ingezonden persbericht


DWARS GroenLinkse jongeren willen af van rechtse lobby's

"Je hoort rechtse politici wel over linkse hobby's, maar niet over rechtse lobby's." Dat zegt DWARS-voorzitter Eline van Nistelrooij vandaag in actualiteitenprogramma Ochtendspits. De jongerenorganisatie van GroenLinks maakt zich ernstig zorgen over het gebrek aan transparantie van de machtige lobbysector: "ik wil weten hoeveel geld er in om gaat en wie er invloed heeft op welke beslissingen er genomen worden," aldus Van Nistelrooij.

Op het moment is er geen registratiesysteem voor lobbyisten in de Tweede Kamer. Uit een voorpublicatie van het boek 'Je hebt het niet van mij, maar...' van Joris Luyendijk in Vrij Nederland blijkt dat een kleine groep lobbyisten grote macht heeft binnen Den Haag, zonder dat iemand dit kan controleren. "Ons vermoeden is dat grote bedrijven op dit moment grote invloed kunnen uitoefenen op besluitvorming die hen aangaat, zoals belastingen en subsidies. Dat zou niet in het belang zijn van de Nederlandse belastingbetaler", aldus van Nistelrooij.

De Europese Groenen, waar GroenLinks deel van uit maakt, hebben al eerder een verklaring getekend, waarin ze vast legden niet te zullen spreken met niet-geregistreerde lobbyisten. DWARS roept GroenLinks op om hetzelfde initiatief te nemen op landelijk niveau. "Het registreren van lobbyisten maakt een einde aan hun ontransparante macht in Den Haag. We moeten nu en in de toekomst kunnen aantonen of politici hun afwegingen maken op basis van feiten, in plaats van eenzijdige verhalen van grote lobbyorganisaties", zegt van Nistelrooij.

----
----

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht