Ingezonden persbericht


Stein,18 november 2010

Gemeentelijke Begraafplaatsen Stein
Stein stelt spelregels op en wil kwaliteit verbeteren

De gemeente Stein komt met nieuwe spelregels over het uitgeven van grafrechten, de verlenging van grafrechten en het plaatsen van grafmonumenten mede als gevolg van een wetswijziging. Het college legt in december de gemeenteraad de nieuwe spelregels voor om vast te stellen. De gemeente heeft drie gemeentelijke begraafplaatsen in Stein, Urmond en Elsloo.

Het verlengen van grafrechten kan, nadat de nieuwe regels zijn vastgesteld, voortaan met vijf of met tien jaar. Eerder was dit niet mogelijk en gold een termijn van alleen tien jaar. Het plaatsen van grafmonumenten bijvoorbeeld is aan bepaalde voorwaarden gebonden waarvoor -zoals ook voorheen- altijd een vergunning nodig is. Elke begraafplaats heeft zoals ook nu al het geval is voor zijn monumenten eigen afmetingen. Deze afmetingen neemt de gemeente op in het nieuwe reglement voor de begraafplaatsen.

Graven zelf onderhouden
Daarnaast neemt de gemeente Stein regels op voor het onderhoud van de graven. Het is de bedoeling dat rechthebbenden van graven zelf voor het onderhoud zorgen. Dat wil zeggen, het schoonhouden van het grafmonument en het onderhoud van de beplanting bij het graf. Beplanting op graven die het aanzien van de begraafplaatsen schaadt, kan de gemeente verwijderen (zie foto). De gemeente zorgt voor het algemeen onderhoud van de begraafplaats.

Kwaliteitsslag
'We willen ook een kwaliteitsslag maken in het beheer en onderhoud om zo het aanzien van onze begraafplaatsen te verbeteren, aldus wethouder Danny Hendrix. 'Het is ook de bedoeling om naar aanleiding van eerdere klachten van onze inwoners in de toekomst meer toezicht te houden op onze begraafplaatsen. Dat kan ook betekenen dat we de begraafplaatsen mogelijk in de avond- en nachturen afsluiten voor publiek'. Ook is Stein op dit moment bezig met het inrichten van een digitale begraafplaatsenadministratie.

Urnenveld
Met de vaststelling van de begroting vorige week is door de gemeenteraad groen licht gegeven voor het aanleggen van een urnenveld op de begraafplaats in Urmond. De verwachting is dat dit urnenveld voor 1 april 2011 gereed is.

Informatie
De gemeente wil nadat de spelregels, in de vorm van een verordening zijn vastgesteld door de gemeenteraad, inwoners en nabestaanden informeren over de spelregels. Binnenkort volgt meer informatie over de nieuwe verordening, het nieuwe reglement en de tarieven voor de begraafplaatsen die jaarlijks in december door de gemeenteraad worden vastgesteld.




Ingezonden persbericht