Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
NOVEMBER 2010
IN 'KALEIDOSKOOP' STAAT ONTMOETEN CENTRAAL

LEVS ARCHITECTEN HEEFT IN HET CENTRUM VAN NIEUWKOOP EEN OPZIENBAREND WOONZORGCENTRUM MET KULTURHUS ONTWORPEN. NA 10 WEKEN BOUWTIJD IS NU DE BEGANE GROND VLOER GEREED EN BEGINT HET GEBOUW ZICHTBAAR TE WORDEN.

NAAM ALS FILOSOFIE'In een kaleidoscoop kijk je vooruit en krijg je een veelkleurig beeld. Als je de kaleidoscoop draait, dan krijg je weer een ander uitzicht.' De naam weerspiegelt dan ook de filosofie van het bijzondere programma dat Woningstichting Nieuwkoop hier tot stand brengt met de intentie de leefbaarheid van het dorp te versterken. Het hart van Kaleidoskoop is

het Kulturhus met café-restaurant, bibliotheek, een multifunctionele zaal en infoloketten van de woningcorporatie. Een plek waarin de ontmoeting tussen de bewoners van Kaleidoskoop en de bewoners van Nieuwkoop centraal staat.

ONTMOETEN EN BESCHERMENDeze uitdaging heeft LEVS vertaald naar een opmerkelijk gebouw rondom een beschermd binnenhof, de ontmoetingsplaats voor alle bewoners en bezoekers. Om het hof heen liggen 56 appartementen met 24 uur zorg op maat, van de lichtste tot de meest uitgebreide zorg voor psychogeriatrische en somatische bewoners. In het hart van het Kulturhus op de begane grond liggen de dubbelhoge multifunctionele zaal en muzieklokalen. Hieromheen staat de interactie en het ontmoeten centraal. Alle Nieuwkopers, oud en jong, gezond of zorgbehoevend, kunnen hier het café-restaurant bezoeken, boeken lenen, toneel of film kijken en muziek maken.

TRADITIE VAN NIEUWKOOPDe verbondenheid met het dorp en de omgeving weerspiegelt zich ook aan de buitenkant: naast metselwerk wordt volgens de traditie van Nieuwkoop riet toegepast. Niet conventioneel als dakbedekking maar als innovatieve gevelbekleding voor gestapelde woningbouw. Maar ook 'nieuwe producten' moeten aan de bestaande eisen voldoen. Daarom heeft Efectis, voormalig Centrum voor Brandveiligheid van TNO, het toegepaste riet met brandproeven onderzocht en is de brandveiligheid van de gevel op basis van gelijkwaardigheid aangetoond. Daarmee werd de horde voor een vergunning genomen en kunnen de oude waarden van het dorp op die manier in ere gehouden worden en getransformeerd naar een vernieuwende vorm.

DATASHEETProgramma: 9.000 m2 Woon Zorg Centrum (3 PG woongroepen, dagopvang en tijdelijke verpleegunits, 52 somatische woningen en zorgwoningen) en Kulturhus (multifunctionele zaal, bibliotheek, café-restaurant en infobalies)Oplevering: begin 2012Opdrachtgever: Woningstichting Nieuwkoop, Latei projectontwikkeling AmersfoortPartners: WIJdezorg, Stichting Kulturhus Nieuwkoop, gemeentelijke bibliotheek Rijn van VenenAannemer: Heijmerink TBI BouwConstructeur: Constructieadviesbureau ing. F.WiggersBouwfysisch adviseur: Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs Adviseur installatie: Huisman & Van Muijen

NOOT VOOR DE REDACTIE /