Ingezonden persbericht


Persbericht Halt Nederland -
18 november 2010

Halt-vuurwerkcampagne van start

Alle regels rondom goed vuurwerk afsteken

Begin november is Halt traditiegetrouw weer gestart met de vuurwerkvoorlichtingen. In het hele land verzorgen Halt-medewerkers lessen voor leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. De voorlichtingen van Halt richten zich vooral op de regels: wanneer mag je vuurwerk afsteken en welk vuurwerk. En, niet onbelangrijk, zorg dat het leuk blijft: dat je geen overlast veroorzaakt en dat er geen dingen sneuvelen. Daarnaast is er natuurlijk aandacht voor de veiligheid. Halt bereikt met deze voorlichtingen zo'n 450.000 jongeren.

Basisonderwijs: Vuurwerk Research
De voorlichting voor het basisonderwijs heeft vooral kennisoverdracht als doel. Het lesboekje heeft de vorm van een 'vuurwerkdossier'. Alle aspecten van goed en veilig omgaan met vuurwerk komen aan bod: wat zijn de regels en wat de consequenties als je je hier niet aan houdt. Hoe steek je veilig vuurwerk af, wat kan er allemaal mis gaan en hoe zorg je dat niemand overlast heeft en dat er niets wordt vernield. En tips van de expert, Anton van der Hart, die bij evenementen, film- en TV-opnames professioneel vuurwerk verzorgt: 'Strijkers zijn echt link! Ze zijn namelijk onbetrouwbaar.'

Voortgezet onderwijs: illegaal, overlast, te vroeg Deze drie woorden geven precies weer, waar het bij leerlingen in het voortgezet onderwijs om draait. De regels en gevaren van vuurwerk kennen zij meestal uitstekend. Het toepassen in de praktijk kost hen wat meer moeite. Bij hen draait het in de voorlichtingen dan ook om kwesties als: durf jij nee te zeggen als je vrienden je uitdagen om iets te doen met vuurwerk wat niet mag? Realiseer je je hoeveel overlast je kunt veroorzaken en wat dat voor mensen betekent? Ook natuurlijk aandacht voor veiligheid en strafbaar gedrag met vuurwerk. Een set van 4 verschillende kaarten en posters leggen de regels nog eens uit en verwijzen naar de Halt-site.

Opgepakt? Naar Halt!
Jongeren die door de politie zijn aangehouden voor o.a. te vroeg of gevaarlijk afsteken, vernielen of het bezit van illegaal vuurwerk, gaan naar Halt. Halt zet hen zo snel mogelijk aan het werk nadat er eerst een 'goed gesprek' met de jongere en zijn of haar ouders is gevoerd.

Ouders
In de Halt-afdoening is een grote rol voor ouders weggelegd. Zo ook als het om vuurwerk gaat. Halt heeft een nieuwe film gemaakt als ondersteuning van de vuurwerkvoorlichtingen. In deze film komt de rol van ouders nadrukkelijk ter sprake. Ook omgaan met groepsdruk is een belangrijk thema. Op de vuurwerksite van halt.nl staan o.a. tips voor ouders en brieven die scholen en gemeentes aan ouders of inwoners kunnen versturen.