Ingezonden persbericht


Nr. 7835, 18 november 2010

Sandra van de Kraak van jeugdzorginstelling Joozt wint Utrechtse Jeugdzorg Award 2010

Op het Jeugdzorgfestival dat woensdag 17 november in Utrecht werd gehouden, is de winnaar bekend gemaakt van de Utrechtse Jeugdzorg Award 2010. Dit is Sandra van de Kraak (werkzaam als activiteitenbegeleider en coach van de jongerenraad bij Joozt) uit Houten geworden. Naast een Award en de titel van meest bijzondere Utrechtse Jeugdzorgwerker van 2010, heeft zij een cheque ter waarde van E 1000, - in ontvangst mogen nemen, ter besteding aan een goed doel in de jeugdzorg.

De Utrechtse Jeugdzorg Award 2010
In het kader van de Week van de Jeugdzorg worden in de regio Utrecht diverse activiteiten georganiseerd voor zowel kinderen en jongeren uit de jeugdzorg als voor medewerkers. Eén van de onderdelen is de Utrechtse Jeugdzorg Award. Met de Utrechtse Jeugdzorg Award worden hulpverleners en pleegouders bedankt voor hun bijzondere inzet. Jongeren, ouders en medewerkers konden in de afgelopen twee maanden een kandidaat voordragen voor de Jeugdzorg Award. Uit alle inzendingen heeft een vakkundige jury bestaande uit twee Utrechtse Statenleden, een directeur van een zorginstelling, een cliënt en een vertegenwoordiger van Bureau Jeugdzorg Utrecht drie genomineerden geselecteerd. Tijdens het Jeugdzorgfestival maakte juryvoorzitter Christel van Benthem (Statenlid PvdA) bekend wie de Award gewonnen heeft en waarom.

Uit het juryrapport
Christel van Benthem: "De jury heeft het zeker niet makkelijk gehad. Zoveel goede kandidaten, zoveel enthousiaste en overtuigende verhalen. Alle drie de genomineerden zijn super speciaal en maken het verschil. Ze verdienen eigenlijk allemaal de award!".

"Sandra is een gedreven persoon, die het beste in jongeren naar boven haalt. Zij staat altijd voor ze klaar, heeft een luisterend oor en zoekt altijd naar mogelijkheden en oplossingen. Het doel van Sandra is jongeren gelukkig te maken. Ze komt op voor hun rechten en welzijn en weet jongeren te overtuigen dat ze veel kunnen bereiken. Eén van de jongeren die haar voordroeg omschreef haar als 'een klasse apart'. Een speciaal persoon die inmiddels onmisbaar is geworden. Daarom verdient Sandra van de Kraak de Utrechtse Jeugdzorg Award 2010!", aldus juryvoorzitter Christel van Benthem.

Bewondering
Gedeputeerde Haak sprak tijdens het festival haar bewondering uit voor alle jeugdzorgmedewerkers en gaf aan waarom ze het zo belangrijk vindt dat er een Week van de Jeugdzorg wordt georganiseerd: "Er wordt veel over jeugdzorg gepubliceerd. Bijna allemaal verhalen die gaan over beleid, financiering, wachtlijsten en incidenten. Tijdens de Week van de Jeugdzorg kun je de verhalen van de jongeren en de medewerkers uit de jeugdzorg zelf horen. Zij kunnen als geen ander vertellen hoe het is om gebruik te maken van jeugdzorg en hoe dat kan helpen om weer normaal door het leven te gaan. Hun verhalen vertellen vaak meer dan alle rapporten bij elkaar!"

Week van de Jeugdzorg

Tijdens de Week van de Jeugdzorg 2010, van 13 t/m 20 november, worden diverse activiteiten georganiseerd om te laten zien wat jeugdzorg betekent voor jongeren, ouders en hulpverleners. Hoogtepunt van de Week in de provincie Utrecht is het Utrechtse Jeugdzorgfestival. Dit vond plaats op woensdagavond 17 november van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Utrechtse Provinciehuis. Op het programma stond, naast de uitreiking van de Utrechtse Jeugdzorg Award, ook het Filmfestival waarin jongeren uit én buiten de jeugdzorg hun eigen gemaakte film presenteerden. In deze films laten de jongeren zien hoe verschillend, maar vooral ook hoe hetzelfde zij zijn.

Een registratiefilm van het festival, filmpjes van de drie genomineerden en de filmpjes die de jongeren gemaakt hebben zijn binnenkort te vinden op http://www.weekvandejeugdzorgutrecht.nl

Samenwerkingspartners van de provincie Utrecht in de Week van de Jeugdzorg zijn: Bureau Jeugdzorg Utrecht, Timon, RVE Reinaerde Kinderen en Jeugd, Lijn 5, Zandbergen, Joozt, De Rading, JIJ Utrecht, De Kindertelefoon, Trajectum, De Lindenhorst en Almata.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht