VerkeersInformatieDienst

Reis- en vertragingstijden op informatieborden in Gelderland

18 november 2010, 15:14

Vanaf vandaag, donderdag 18 november, toont Rijkswaterstaat naast reistijden ook vertragingstijden op de informatieborden boven de snelwegen in de provincie Gelderland. Sinds begin juli geven de borden al de totale reistijd weer. Met de aanvulling van de vertragingstijd kunnen weggebruikers een nog betere inschatting van hun reis maken en eventueel een alternatieve route kiezen.

Gelderland is de tweede regio in Nederland waar Rijkswaterstaat de komende weken overgaat op reis- en vertragingstijden. In de regio Utrecht wordt deze informatie sinds 8 november jl. op de informatieborden boven de snelwegen getoond.

De nieuwe weergave toont een splitsing tussen reis- en vertragingstijden, bijvoorbeeld `16 min + 5'. Hierdoor weet de weggebruiker hoe lang hij over het traject gaat doen (21 minuten) en dat er een extra reistijd van 5 minuten is ten opzichte van de normale reistijd (16 minuten).

De informatie op de informatieborden is afkomstig van de lussen in de weg. Deze lussen meten onder andere de snelheid van de auto's. Deze informatie wordt ook gebruikt voor de actuele verkeersinformatie via radio, internet en navigatiesystemen. De informatie van de VerkeersInformatieDienst wordt bovendien aangevuld met zelf ontwikkelde meetsystemen. Dit is vooral voor de reistijdmeting op provinciale wegen van groot belang, door de toegenomen vraag door weggebruikers en
-beheerders.