Ingezonden persbericht


19 november 2010

Live Tagging op Hogeschool Utrecht: aantekeningen maken met je mobieltje tijdens hoorcollege

Na de succesvolle presentatie van het project tijdens de Onderwijsdagen is deze week Hogeschool Utrecht (HU) als eerste Hogeschool van start gegaan met hoorcolleges waarin gebruik gemaakt wordt van Live Tagging. Studenten kunnen direct tijdens het college tags (trefwoorden) toekennen aan delen van het college die relevant voor ze zijn. Zij doen dit met een tagging applicatie op hun laptop of mobiele telefoon. De colleges worden als Weblecture opgenomen op video en op het intranet geplaatst, om achteraf nogmaals te kunnen worden bekeken. Door dit 'taggen' is het voor studenten veel makkelijker om belangrijke delen van het college terug te kijken. Zij hebben immers de aantekeningen en steekwoorden als tags toegevoegd op de juiste plek tijdens het college, waar het onderwerp ter sprake kwam. Studenten kunnen tags met elkaar delen en dus kennis voor elkaar beschikbaar maken. Door langs de tags te scrollen is effectiever gebruik te maken van tijd. Veel studenten bekijken Weblectures, m aar beklagen zich erover dat zoeken binnen een Weblecture tijdrovend is. Met Live Tagging is dat verleden tijd.

Op het eerste hoorcollege, bij de opleiding Digitale Communicatie, waren voldoende studenten aanwezig om een volwaardige sessie te organiseren. Na instructies werd speciaal voor mobiele telefoongebruikers een grote QR code getoond, waarmee studenten snel in de invoeromgeving terecht kwamen. De verhouding laptop-telefoongebruikers was ongeveer 80-20%. Er werden in een half uur meer dan 300 tags ingevoerd tijdens het college, en meer dan de helft was serieus. Dit naar volle tevredenheid van studenten en docenten. Het systeem wordt de komende weken nog verder geperfectioneerd en het is de bedoeling dat Live Tagging bij allle Weblectures van de HU mogelijk wordt.

Hogeschool Utrecht investeert in de kwaliteit en toegankelijkheid van haar onderwijs door hoorcolleges op te nemen en online beschikbaar te maken. Deze wijze van kennisoverdracht blijkt een krachtige en gewaardeerde aanvulling op bestaande lesvormen te zijn. Het online beschikbaar stellen van verrijkte hoorcolleges is mogelijk met behulp van Rich Media technieken, waarbij video, geluid en digitaal presentatiemateriaal met elkaar gecombineerd worden en gesynchroniseerd aangeboden kunnen worden.

Live Tagging wordt uitgevoerd door het Crossmedialab, de werkplaats van het Lectoraat Crossmedia content. Het is een pilot vanuit de innovatieregeling Weblectures, onderdeel van het SURFnet/Kennisnet innovatieprogramma.

# # #

Over Hogeschool Utrecht

Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.



Ingezonden persbericht