Koninklijke BAM Groep

Persbericht

BAM Techniek bv

Warmte en koeling uit drinkwater in Veenendaal

Veenendaal, 18 november 2010 - Met energie uit onbehandeld grondwater een zwembad verwarmen en een school koelen. Dat klinkt futuristisch, maar gebeurt vanaf vandaag in Veenendaal. De opening van het innovatieve duurzaamheidshuwelijk tussen een waterwinlocatie en voorzieningen in de omgeving is vandaag een feit. Wethouder H.J. van Soest en directeur J.A. Hazeleger van BAM Techniek bv laten tijdens de opening via een milieuvriendelijke LED-presentatie zien hoe 160 ton CO2 reductie wordt gerealiseerd.

In Veenendaal ligt de waterwinlocatie van Vitens midden in het dorp. Zo dicht bij allerlei voorzieningen kwam de waterwinlocatie in beeld bij een duurzaam energieproject. De behoeften van het zwembad en de school sluiten goed op elkaar aan. In de winter wordt het systeem gebruikt voor verwarming van het zwembad en bijverwarming van de school. In de zomer, als het zwembad minder behoefte heeft aan verwarming, gebruikt de school het systeem voor koeling.

Jaarlijkse besparing
Het project heeft een positief milieueffect. De installaties gebruiken weliswaar energie in de vorm van elektriciteit, maar minder dan het alternatief: gas stoken. De besparing bedraagt jaarlijks bijna de helft van het oorspronkelijke gasgebruik. Dit staat gelijk aan 180.000 m3 aardgas. In totaal reduceert alleen zwembad 'De Vallei' al 160 ton CO2 per jaar. De investeringskosten zijn voor de Gemeente Veenendaal relatief snel terugverdiend. Voor de gemeente zal dit aanleiding zijn om in de toekomst nog meer duurzame initiatieven te ontwikkelen.

Het drinkwaterproductiebedrijf van Vitens ligt naast zwembad De Vallei en het gebouw van de Christelijke Scholengemeenschap Veenendaal (CSV) en de MBO instelling ROC A12. Vitens pompt hier bijna continu grondwater op. Zo'n 20% van het onbehandelde water wordt via een ringleiding omgeleid naar een warmtewisselaar op het terrein van Vitens. Het onbehandelde grondwater dat energie heeft geleverd aan de eerste warmtewisselaar, gaat retour naar het begin van het zuiveringsproces van Vitens.

Specialist in zwembadverduurzaming
'Onlangs heeft BAM Techniek verscheidene zwembadprojecten opgeleverd', aldus B. Gijsberts, projectleider van BAM Techniek - Regio Midden. 'Mijn collega's hadden in Klazienaveen de primeur om het eerste Nederlandse zwembad met energielabel A++ op te leveren. Wij zijn ook betrokken bij het nieuwbouwproject van een Duikcentrum in Oegstgeest. Hiernaast hebben wij enkele zeer luxe privézwembaden verduurzaamd.'