Ingezonden persbericht


Nr. 7836, 18 november 2010

Filmprijzen uitgereikt op Utrechts Jeugdzorgfestival Jonge filmmakers winnen Gouden Olifant!

'Alles komt op hetzelfde neer' is de titel van de winnende jeugdzorgfilm van 2010. Pepijn, Gil, Shailesh, Chishih en Noël zijn de jonge filmmakers van het team van jeugdzorginstelling Zandbergen. Zij kregen de Gouden Olifant uit handen van gedeputeerde Marjan Haak tijdens het Jeugdzorgfestival op woensdag 17 november. In totaal streden zeven groepen jongeren om de prijs voor de beste jeugdzorgfilm van 2010.

Jeugdzorg Filmfestival
In het kader van de landelijke Week van de Jeugdzorg worden in de regio Utrecht diverse activiteiten georganiseerd voor zowel kinderen en jongeren uit de jeugdzorg als voor medewerkers. Eén van de activiteiten is het Jeugdzorg Filmfestival, wat dit jaar voor de vijfde keer werd georganiseerd. Tijdens het Filmfestival presenteren jongeren uit én buiten de jeugdzorg hun eigen gemaakte film, die zij zelf hebben gemaakt. Zij laten zien hoe verschillend, maar vooral ook hoe hetzelfde zij zijn.

Een vakkundige jury bestaande uit mevrouw Haak (gedeputeerde provincie Utrecht), Leo Bedaux (bestuurder Bureau Jeugdzorg Utrecht), Patricia Samwels (medewerker Nederlands Filmfestival en Cinekid Festival) en Vincent (één van de winnaars van de Gouden Olifant 2009) heeft alle films beoordeeld. Samen met de stemmen uit het publiek kwam de film 'Alles komt op hetzelfde neer' als winnaar uit de bus.

Bijzondere film
"De films hebben een diepe indruk op ons gemaakt. Alle jongeren hebben veel van zichzelf laten zien. Het was een moeilijke keuze maar uiteindelijk hebben Pepijn, Gil, Shailesh, Chishih en Noël met hun film 'Alles komt op hetzelfde neer' gewonnen. Een bijzondere film over twee vrienden die elkaar stimuleren om wat van het leven te maken en elkaar helpen in moeilijke tijden", aldus gedeputeerde Marjan Haak.

Overige prijzen
Naast de award voor de Beste film, zijn er ook prijzen uitgereikt voor 'Beste camerawerk' en de 'Special award'. Deze zijn gegaan naar:
- Roos en Jasmine, namens De Rading jeugd- en opvoedhulp (Beste camerawerk)
- Celina, Jill, Dana, Kenza en Kim, namens jeugdzorginstelling Trajectum (Special award)

Week van de Jeugdzorg Utrecht
Het Jeugdzorgfestival is in de provincie Utrecht hét hoogtepunt van de Week van de Jeugdzorg die van 13 t/ 20 november wordt georganiseerd. Naast het filmfestival maakte ook de Utrechtse Jeugdzorg Award onderdeel uit van het programma. Twee jeugdhulpverleners en een pleegmoeder waren in de race voor de Utrechtse Jeugdzorg Award 2010. Sandra van de Kraak van jeugdzorginstelling Joozt is uiteindelijk verkozen tot meest bijzondere jeugdzorgwerker van 2010.

Een registratiefilm van het festival en de filmpjes die de jongeren gemaakt hebben zijn binnenkort te vinden op http://www.weekvandejeugdzorgutrecht.nl

Samenwerkingspartners van de provincie Utrecht in de Week van de Jeugdzorg zijn: Bureau Jeugdzorg Utrecht, Timon, RVE Reinaerde Kinderen en Jeugd, Lijn 5, Zandbergen, Joozt, De Rading, JIJ Utrecht, De Kindertelefoon, Trajectum, De Lindenhorst en Almata.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht