Ingezonden persbericht


Vianen, 18 november 2010

Deutsche Telekom en GTZ bestrijden samen files en smog in grote steden met mobiele communicatie

§ Publiek-privaat partnership: Deutsche Telekom en Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) sluiten strategische alliantie § Gezamenlijke verkeersprojecten in Sjanghai en Beijing voor Expo 2010 § Samenwerking richt zich op duurzame samenleving: minder files en lagere uitstoot

Deutsche Telekom en de Deutsche Gesellschaft für Technische Zusammenarbeit (GTZ) sluiten een strategische alliantie. Beide bedrijven gaan met mobiele communicatie bijdragen aan de bestrijding van files en smog in grote steden in ontwikkelings- en opkomende landen. De GTZ is een overheidsinstantie die zich richt op internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. De instelling is wereldwijd actief en vertegenwoordigt onder meer het Duitse ministerie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Met het partnership willen de twee organisaties de kwaliteit van leven in grote steden in Azië, Zuid-Amerika en Afrika drastisch verbeteren met behulp van mobiele internetdiensten op basis van 3G en UMTS.

Het is op dit moment al mogelijk om de CO2-uitstoot van een voertuig te meten terwijl het rijdt. Dat kan dankzij een combinatie van informatietechnologie, mobiele communicatie en satellietlocatiebepaling. Hiervoor zijn geen speciale voorzieningen aan de voertuigen of kostbare integratie met voertuigelektronica nodig. De twee samenwerkende partijen voerden op dit gebied een pilot uit in Beijing en Sjanghai, China.

In veel grote steden neemt de luchtvervuiling sterk toe. Deze ontwikkeling is om te buigen door de inzet van moderne aandrijftechnieken. Daarnaast kan technologie bijdragen aan het verbeteren van de individuele rijstijl van verkeersdeelnemers en het voorkomen van files. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om CO2-gegevens met een smartphone of navigatiesysteem via Google Maps op te roepen. Een bestuurder kan op basis daarvan een reis plannen, die zo energie-efficiënt mogelijk is. Transportbedrijven en wegbeheerders kunnen de informatie gebruiken om routes en verkeersstromen zo te plannen, dat de uitstoot vermindert. In Beijing en Sjanghai zijn hiervoor de eerste maatregelen genomen. Tijdens EXPO 2010 waren shuttlebusjes voor VIP's uitgerust met apparatuur die de uitstoot meet.

Deutsche Telekom richt zich al lange tijd op vermindering van CO2-uitstoot, onder meer door het bieden van duurzame internet- en telecommunicatieproducten. De samenwerking met GTZ is onderdeel van het 'Development Partnerships with the Private Sector'-programma in het kader van de millenniumdoelstellingen van de VN van september 2000. De twee organisaties geven met hun samenwerking onder meer invulling aan de doelstellingen 'Versterk een duurzaam milieu' en 'Creëer een wereldwijd partnership voor ontwikkeling'.

Volgens een rapport van de Wereldbank zijn zestien van de twintig meest vervuilde steden ter wereld te vinden in China. Tijdens de Olympische Spelen lagen de fijnstofconcentraties in Beijing 81 procent boven de standaard van de Wereldgezondheidsorganisatie. Wereldwijd dreigen grote steden verstikt te raken door luchtvervuiling. Sterke urbanisatie zorgt voor meer verkeer en milieuproblemen, vooral in de metropolen in opkomende landen.

Voor deze landen zijn financiële stimulansen in de vorm van CO2-certificaten voor transportbusjes en vrachtwagens veelbelovend. Die kunnen de eigenaren stimuleren om de uitstoot te verminderen, terwijl de handel in certificaten voor aanvullende inkomsten zorgt. Lokale overheden, wegbeheerders, milieuorganisaties, vervoerders en taxibedrijven kunnen systemen opzetten om het energieverbruik terug te dringen en de uitstoot van CO2 te reduceren, en ook zelf te profiteren van het handelen in certificaten. "Daarmee maken ook de opkomende landen gebruik van de CO2-markt en komt er geld vrij, dat dringend nodig is voor investeringen in verkeersmanagementsystemen en openbaar vervoer", zegt Ignacio Campino, lid van de raad van bestuur van Deutsche Telekom en verantwoordelijk voor duurzaamheid en klimaatbescherming.

De alliantie tussen de GTZ en Deutsche Telekom maakt gebruik van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens het 'Pay-as-you-Pollute'-programma dat tijdens EXPO 2010 in Sjanghai is gepresenteerd. Tijdens deze wereldtentoonstelling waren vijftig voertuigen van het EXPO VIP-wagenpark uitgerust met smartphones met een speciale applicatie. Deze toepassing controleerde de acceleratie en het remgedrag, evenals de afgelegd routes. Vervolgens berekende de applicatie de CO2-uitstoot door metingen te combineren met verbruiksdata van de autofabrikant. Alle data kwamen samen in een model van de Tongji University. Dit model bood een grafisch beeld van de verkeersstromen en de CO2-uitstoot in Sjanghai.

"De interesse van overheid en bedrijfsleven was zeer groot. Ons systeem is het enige in zijn soort in het meten van CO2-uitsoot van individuele voertuigen tijdens het rijden en het dynamisch vastleggen van vervuiling in een grote stad", zegt Kemal Ayyildiz, werkzaam bij Deutsche Telekom in China.

De twee alliantiepartners en de Tongji University bestudeerden ook de mate waarin rijgedrag te beïnvloeden is wanneer een bestuurder een CO2-afhankelijke bijdrage betaalt voor toegang tot het stadscentrum. Hierbij kregen bestuurders die minder snel optrekken bij verkeerslichten en dus minder uitstoten, gratis parkeerkaarten voor het centrum. Hierbij was het doel om het rijgedrag met mobiele communicatie vast te leggen en die plaatsen te bepalen, waar de vervuiling hoog was. Dit gebeurt in Europa al langer om de concentraties op die plaatsen terug te dringen.

Over T-Systems
Met een wereldwijde infrastructuur van datacentra en netwerken levert T-Systems ICT-diensten aan internationale ondernemingen en publieke instellingen. Op basis hiervan biedt de dochteronderneming van Deutsche Telekom geïntegreerde oplossingen die bijdragen aan een betere communicatie tussen bedrijven en binnen de samenleving. Circa 45.300 medewerkers bij T-Systems voegen aantoonbare waarde toe aan de kernactiviteiten van hun klanten over de gehele wereld door het combineren van industrie-expertise en ICT-innovaties. In het boekjaar 2009 genereerde T-Systems circa 8,8 miljard euro aan inkomsten.