Ingezonden persbericht


Arnhem, 18 november 2010

OPENING SOLARDAKENPLAN, OPLEVERING EERSTE ZONNEPARK NEDERLAND NADERT

Op 22 november opent Annelies van der Kolk, gedeputeerde van Gelderland, het solardakenplan. In de gemeente Montferland bouwt Pfixx Solar aan het grootste Nederlandse Solarpark met een opbrengst van 1,8MWp (80.000m2, -voldoende om ca. 700 woningen volledig van stroom te voorzien-) op de voormalige vuilnisbelt Azewijn. Daarnaast wordt er gewerkt aan een 30.000m2 solardakenplan. De daken liggen vol met zonnepanelen en het de bouw van het solarpark vordert gestaag.

Ter gelegenheid van dit project wordt er een symposium met gelegenheid tot bezichtiging van het park gehouden onder de titel: "Voor niets gaat de zon op" In dit Mini-symposium wordt de rol van overheden binnen (particuliere) initiatieven in duurzame energie besproken.

Uniek project
Het project Solarpark is een uniek project. Het is het eerste van Nederland. Inmiddels zijn er ook elders in het land grootschalige initatieven. Dit Solarpark wordt geplaatst op een voormalige heuvelachtige vuilstortlocatie. Het grondgebied is deels gelegen in de gemeente Montferland, deels in de gemeente Oude IJsselstreek. Beide gemeenten werken nauw en goed samen om plan mogelijk te maken, bijvoorbeeld bij de aanpassing van de bestemmingsplannen en bouwvergunningen.

Provincie investeert in zon
De provincie Gelderland steekt 1,8 miljoen euro in het omschakelen van een vuilnisbelt in Azewijn (Achterhoek) van 8 hectare tot een zonnepark. Het project is een van de extra gehonoreerde projecten om de crisis in Gelderland te bestrijden. In totaal gaat het om 2,73 miljoen euro voor zonne-energieprojecten. Naast het Azewijn-project is er ook 630.000 euro voor een project van zonnepanelen op magazijndaken in de gemeente Montferland, 120.000 euro voor een innovatief zonnedak in Harderwijk en 180.000 euro voor een zonnedak op het Oost Gelre Kulturhus. Meer informatie http://www.pfixx.nl



Ingezonden persbericht