Ingezonden persbericht


Persbericht 18.11.2010

Start CASTproject 'Reeshof: plan en gebruik'

De komende maanden werkt het Centrum voor Architectuur en Stedebouw Tilburg (CAST) aan een project over de Reeshof waarin we de dynamiek tussen de geplande stad en de geleefde stad onderzoeken. We maken een analyse van de Reeshof zoals hij door architecten en stedenbouwers is bedacht, en bekijken tegelijkertijd hoe de Reeshof nu door bewoners wordt gebruikt.

De Tilburgse uitbreidingswijk de Reeshof toont een cyclus van het maken van een nieuwe stad. De eerste delen zijn inmiddels aan herstructurering toe, terwijl de laatste uitbreiding wordt gerealiseerd. Dertig jaar bouwen aan de grootste stadswijk van Tilburg leverde een grote diversiteit aan stedenbouwkundige plannen op. De planners hadden ongetwijfeld hun ideeën over het toekomstige gebruik, maar hoe is het stadsdeel daadwerkelijk ingevuld door de bewoners, ondernemers, passanten en andere gebruikersgroepen? Hoe gebruiken zij de openbare ruimte in hun wijk?

We werken voor dit project samen met bureau Wijkwiskunde (www.wijkwiskunde.nl). Zij doen een stadsantropologisch onderzoek naar het gebruik en de beleving van de wijk. De focus ligt hierbij voornamelijk op de openbare ruimte. Daarnaast maken twee stedenbouwkundigen in opleiding van de Academie voor Architectuur en Stedenbouw Tilburg een analyse van de stedenbouwkundige plannen.

Komend weekend starten de onderzoekers van bureau Wijkwiskunde met de eerste fase van hun onderzoek. Met een camper trekken zij van zondag tot en met dinsdag door de Reeshof om een beeld te krijgen van het gebruik van de openbare ruimte in de Reeshof. Zo zullen zij onder andere te vinden zijn bij de rondgang van Sinterklaas op zondag 21 november. Daarna zijn ze tussen 15.00u en 17.00u in winkelcentrum Heyhoef om bewoners, ondernemers, passanten en andere gebruikersgroepen te bevragen. U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.

Via www.castonline.nl zullen wij u op de hoogte houden van de voortgang van het project en de verschillende activiteiten die we in dit kader organiseren. Uw reacties zijn van harte welkom en kunt u richten aan evelienpieters@castonline.nl.



Ingezonden persbericht