Provincie Noord-Brabant

18 november 2010

PS bespreken onderzoek aandelen Essent in december GS: Doel was Provinciale Staten goed informeren

Gedeputeerde Staten hebben Provinciale Staten van Noord-Brabant goed willen informeren over de verkoop van de aandelen Essent. Het college ziet het proces van verkoop in een ander licht dan de Zuidelijke Rekenkamer.

"Wij zien dat echt anders", aldus gedeputeerde Lily Jacobs namens Gedeputeerde Staten (GS) in een reactie op de conclusies van de Rekenkamer dat er geen sprake was van een adequaat proces."Het college wilde Provinciale Staten juist goed informeren en hen in staat stellen hun rol goed op te pakken."


Procesarchitectuur
GS stellen dat er een sprake was van een procesarchitectuur, die begon met de vaststelling van de nota Nutsvoorzieningen in 2000. Daarin stelden Provinciale Staten vast dat er door landelijke wetgeving op termijn geen rol was voor de provincie als aandeelhouder van een nutsbedrijf. In 2008 kreeg Essent toestemming om te zoeken naar een partner. Over die zoektocht is tussen 2008 en 2010 op circa 30 momenten met Provinciale Staten vergaderd.

Eigen koers uitgezet
Het college heeft richting Essent een eigen koers gevaren. Er zijn voor de verkoop van de aandelen duidelijke criteria opgesteld en er was een duidelijke informatie- en overlegstructuur in de vorm van de aandeelhouderscommissie. Het feit dat Brabant zowel de voorzittersrol als het secretariaat vervulde, zorgde voor een goede toegang tot alle informatie. Door externe en ambtelijke informatie konden GS onafhankelijke afwegingen maken. Dat is ook gebeurd ten aanzien van het tempo van het verkoopproces.

De juiste informatie verstrekt
GS hebben steeds tijdig de juiste informatie aan PS verstrekt. Zij zien de conclusie van de Rekenkamer over de informatievoorziening in een volstrekt ander licht. GS verkeerden tot 15 mei 2010 in de veronderstelling dat RWE de aandelen Essent alleen dan zou overnemen, indien de onderneming minstens 80% in handen kreeg. Het feit dat RWE op 15 mei van dat standpunt afweek was voor alle 140 aandeelhouders, Essent en GS een nieuw feit. Gegeven het oorspronkelijke standpunt van RWE over de overdracht van 80% van de aandelen, is er geen informatie vergaard over de statutaire bepalingen over de verkoop van aandelen en een minderheidsaandeelhouderschap. Dat is pas gebeurd nadat PS op 24 april negatief adviseerden over de verkoop van aandelen in een theoretische verkenning. Die leverde het beeld op dat zoiets mogelijk was, maar wel met grote obstakels. GS wilden destijds met PS overleggen over nieuwe ontwikkelingen. Om PS alle ruimte te geven heeft het College geen besluit genomen over
de overdracht van aandelen, voordat die statenvergadering plaats vond.

Provinciale Staten in positie
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben bij het verkoopproces Provinciale Staten steeds juist en tijdig willen informeren. Alleen zo konden Provinciale Staten in een complex proces met veel maatschappelijke druk over de (on)wenselijkheid nutsbedrijven te verkopen, hun rol spelen. Dat er door de stroom van informatie verkeerde verwachtingen ontstonden betreuren GS.