Rabobank Nederland

Innovatieve aspergesteekmachine wint Herman Wijffels Innovatieprijs 2010

Einde handmatig aspergesteken in zicht

Op donderdag 18 november jl. is tijdens het najaarsevenement van het NL Octrooicentrum in Rijswijk voor de negende keer de Herman Wijffels Innovatieprijs uitgereikt. Corné Ooms, die er na jaren ontwikkelen in slaagde een aspergesteekmachine te realiseren, mocht uit handen van Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland, de hoofdprijs in ontvangst nemen. De aspergeteelt is een van de weinige teelten waarvan het oogsten tot op vandaag nog handmatig gebeurt. De uitreiking van de prijs vond plaats in aanwezigheid van Herman Wijffels.

De jury onder voorzitterschap van Piet Moerland was het er unaniem over eens dat de aspergesteekmachine een belangrijke ontwikkeling voor de aspergeteelt is. Vooral met het oog op de gezondheid van de werknemers. Moerland: 'Asperges oogsten is zwaar lichamelijk werk en deze machine kan dat op een verantwoorde wijze overnemen. Het is een revolutionaire innovatie die bijdraagt aan een duurzame toekomst van de aspergeteelt.'

Kansen in het buitenland

Het is de bedoeling dat de aspergesteekmachine in 2012 op de markt komt. Vooral voor grote aspergetelers is de machine interessant. In Nederland is aspergeteelt een nichemarkt, kansen voor de oogstmachine liggen vooral in landen met een omvangrijke aspergeteelt als Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Peru. Corné Ooms is blij met de prijs van ¤ 50.000 en alle media-aandacht. 'Er is veel belangstellling voor mijn aspergesteekmachine. De nominatie voor de Herman Wijffels Innovatieprijs heeft dat in een stroomversnelling gebracht.' aldus Ooms. Het geld gaat Ooms gebruiken om de machine verder te verbeteren.

Overige prijzen

De 2e prijs van ¤ 37.500 is door de jury toegekend aan

De 3e prijs van ¤ 25.000 is toegekend aan

De aanmoedigingsprijs van ¤ 10.000 is toegekendd aan Squease-vest, dat autistische jongeren helpt bij het leren beheersen van spanningen.

Voor meer informatie:

Meer informatie over de winnaars en de genomineerden is te vinden op: www.rabobank.nl/innovatieprijs

Herman Wijffels Innovatieprijs

De Herman Wijffels Innovatieprijs is een initiatief van Rabobank en is dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Er zijn dit jaar in totaal 443 inzendingen binnengekomen en door de jury beoordeeld.

De jury bestaat uit: Mevrouw mr. Renée Bergkamp, directeur-generaal Ondernemen en Innovatie bij het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie; Prof. dr. ir. Aalt Dijkhuizen, voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen Universiteit en Researchcentrum; Merien ten Houten, ondernemer en oud-oprichter van Ilse Media Group; Bart Jan Krouwel, adviseur MVO; Drs. Jan Oosterwijk, oud-directeur/eigenaar van The Body Shop Benelux BV; Mevrouw prof. dr. Annemieke Roobeek, hoogleraar Strategie en Transformatie-management aan de Universiteit Nijenrode; Prof. dr. ir. Martin Tielen, lid van de raad van commissarissen van Rabobank Nederland; De jury staat onder voorzitterschap van dr. Piet Moerland, voorzitter van de raad van bestuur van Rabobank Nederland.