ChristenUnie



Hervorming GLB sluit aan bij visie ChristenUnie

tractor_125 donderdag 18 november 2010 19:42 Vandaag presenteerde Commissaris van Landbouw Ciolos de mededeling betreffende de toekomst van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). In Brussel legde hij drie verschillende beleidsopties voor. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) laat in een eerste reactie weten voor de tweede optie te zijn. Deze omvat enerzijds een billijker verdeling van het geld over de lidstaten, anderzijds een aantal belangrijke veranderingen in de opbouw. Van Dalen: "Die optie sluit goed aan bij de visie van de ChristenUnie."

Er komt een gelaagde toeslag met een basispremie als inkomenssteun, plus een aanvullende toeslag voor groene en blauwe diensten. Van Dalen: ,,De financiering van deze publieke diensten is cruciaal, omdat deze niet door de markt worden betaald. En waar de markt faalt, blijft steun noodzakelijk. De ChristenUnie pleit al jaren voor een dergelijk systeem."

Basispremie

,,Daarnaast blijft een basispremie noodzakelijk met het oog op voedselzekerheid in Europa", aldus de Europarlementariër. ,,Met een instabiele wereldmarkt moet je als continent voldoende blijven produceren, in die zin is voedselproductie an sich ook een publieke dienst. Ook blijft de basispremie noodzakelijk om een redelijk inkomen voor de hardwerkende boeren te garanderen. Dit inkomen ligt nog altijd 60 procent lager dan het gemiddelde inkomen in Europa, zelfs met de huidige steun."

Financiering

Grote onzekerheid noemde Van Dalen de financiering van de voorstellen: ,,Dit zijn de contouren van het komende beleid maar het debat over de financiering ervan moet nog beginnen. Dat geeft veel onzekerheid over het uiteindelijke resultaat."

Andere opties

Bij de eerste optie blijft het huidige systeem grotendeels gehandhaafd, maar wordt alleen de verdeling aangepast. Dit betekent dat vooral de nieuwe lidstaten veel meer geld krijgen. Van Dalen: ,,In deze optie zit te weinig hervorming en die doet onvoldoende recht aan de rol van boeren bij de milieu-uitdagingen waar we voor staan."

De derde optie pleit voor een (geleidelijke) afschaffing van de rechtstreekse betalingen en de marktmaatregelen. "De mate van liberalisering bij de derde optie zal er toe leiden dat te veel kleine boeren zullen verdwijnen", aldus Van Dalen. ,,De vitaliteit van het platteland komt daarmee in gevaar, evenals de groene diensten die ze leveren."