Hoe uitsluiting tegengaan in het digitaal Vlaanderen van morgen?

18/11/2010 19:56

IST - Instituut Samenleving & Technologie

Het Instituut Samenleving en Technologie (IST) heeft vandaag de "Digitale Inclusie"aanbevelingen voorgelegd aan het Vlaams Parlement tijdens de uitreiking van de Edinges awards. Deze aanbevelingen buigen zich over de vraag 'wat betekent digitale uitsluiting vandaag ' en hoe hieraan te verhelpen. Het IST is voorstander van een digitaal inclusiebeleid ,eerder dan een digitaal kloofbeleid. Het beleid moet investeren in materiële toegang tot computers en het internet. Maar hierbij moet ook aandacht besteed worden aan de ontwikkeling van digitale vaardigheden en attitudes.

In haar aanbevelingen benadrukt het IST dat er nood is aan een coherente beleidsvisie over digitale inclusie in Vlaanderen. Het IST dringt erop aan om het Kenniscentrum Mediawijsheid op te richten en de coördinatie van een Vlaams digitaal inclusiebeleid hieronder te brengen. Ook moet een Vlaamse sensibiliseringscampagne opgezet worden waarbij via een doelgroepspecifieke aanpak de meerwaarde van ICT-gebruik en van digitale vaardigheden duidelijk geïllustreerd wordt. Bovendien moet de overheid de projectmatige financiering van digitale inclusie-initiatieven minstens gedeeltelijk complementeren met structurele financiering.

Ook het onderwijs speelt een cruciale rol in een gestructureerde aanpak van digitale uitsluiting.

Het IST vraagt dan ook om digitale vaardigheden in de opleiding van alle aankomende afstudeerrichtingen te integreren, bestaande eindtermen over ICT uit te breiden met vereisten qua informatie- en strategische vaardigheden en ook oog te hebben voor de buitenschoolse context van jongeren met hun veelal specifiek gebruik van digitale toepassingen en diensten. Verder is het van groot belang jongeren niet zomaar als een homogene kansrijke groep (digital natives) te zien.

Voor de werkveldorganisaties heeft het IST ook enkele aanbevelingen. Zo moet er meer uitwisseling zijn van ervaringen en methodieken en moet er meer geïnvesteerd worden in de doorstroming van deelnemers naar andere vormingsinitiatieven. Bovendien moet het aanbod en de inhoud voor vaak vergeten groepen, kinderen, jongeren en personen met functiebeperkingen, uitgebreid worden.

Er is tenslotte nood aan meer onderzoek. Zo moeten er meetinstrumenten ontwikkeld worden die de verder gaan dan het meten van knoppenkennis. Uitsluitingsmechanismen binnen kansarme én kansrijke groepen dienen beter onderzocht te worden en moet onderzoek naar het causale verband tussen digitale inclusie en sociale inclusie verder gestimuleerd worden.

Tijdens de Edinges Awards sprak Minister Ingrid Lieten, Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding, haar waardering uit over de IST aanbevelingen: "-Bovendien wijst de praktijk erop dat er nog een gebrek is aan kennisdeling, afstemming en samenwerking. Het kenniscentrum mediawijsheid kan op dit gebied eventueel een verbindende rol spelen. Ook is er nood aan meer opleiding-op-maat van de betrokken doelgroepen en actoren. Ik ben blij dat ook in het onderzoek dat in opdracht van het IST werd uitgevoerd deze aandachtspunten terug te vinden zijn en het spreekt voor zich dat ik in het uittekenen van de opdracht en de doelstellingen van het nog op te richten kenniscentrum deze aanbevelingen ter harte zal nemen."

De aanbevelingen werden overhandigd tijdens de "E-dinges Awards"; deze feestelijke avond is de start van het driedaagse evenement E-dinges (donderdag 18 t.e.m. zaterdag 20 november 2010) in de gebouwen van het Vlaams Parlement. De toegang is gratis. E-dinges is een initiatief van het Instituut Samenleving en Technologie (IST), in nauwe samenwerking met het Vlaams Parlement, het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) en het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid (VSNG/LINC).

Alle info over E-dinges vindt u op: www.edinges.be

Over IST

Het Instituut Samenleving en Technologie is als autonome instelling verbonden aan het Vlaams

Parlement. Het instituut onderzoekt de maatschappelijke aspecten van wetenschappelijke en

technologische ontwikkelingen, en wil hiermee bijdragen tot de kwaliteit van het maatschappelijk debat

en een beter onderbouwd besluitvormingsproces. De maatschappelijke impact van de toenemende

digitalisering van onze maatschappij is een belangrijk aandachtspunt.

Meer info: http://www.samenlevingentechnologie.be

Over IBBT

IBBT, het Interdisciplinair instituut voor Breedband Technologie is een onderzoeksinstelling die in

opdracht van de Vlaamse regering innovatie binnen ICT stimuleert. De interdisciplinaire teams voerden

sinds de oprichting in 2004 al ruim 100 projecten uit met meer dan 300 organisaties. Deze projecten

streven naar de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve toepassingen in diverse domeinen, zoals

gezondheidszorg, mobiliteit & logistiek, cultuur & media en green ICT.

Meer info: http://www.ibbt.be



Contact voor journalisten:

IST

Johan Evers

Leuvenseweg 86, 1011 Brussel T : +32 2 552 40 51 of 0496 64 08 12

E : johan.evers@vlaamsparlement.be

IBBT

Jothi Blontrock

Gaston Crommenlaan 8 bus 102, B-9050 Gent (Ledeberg)

T: +32 9 331 48 26

M: +32 486572986

E: jothi.blontrock@ibbt.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel