Ingezonden persbericht


Kopstukken in Amsterdamse Hortus

Amsterdam, 18 november 2010

Nieuwe fototentoonstelling over insecten in de Hortus Botanicus

De Hortus zet deze winter niet alleen zijn collectie planten, maar ook zijn kleinste bewoners in de schijnwerpers. Met de fototentoonstelling Kopstukken presenteert de botanische tuin een kleurrijke parade van close up portretten van in Nederland voorkomende insecten. Fotograaf Wim van Egmond maakte gebruik van bijzondere technieken om deze hele kleine beestjes van zo nabij te fotograferen. De tentoonstelling is te zien tot en met 28 februari 2011.

De tentoonstelling Kopstukken omvat 24 portretten van insectenkoppen. Minuscule haartjes, facetogen, de prachtigste kleuren en griezelige details zijn uitvergroot naar foto's van circa een meter hoog. Fotomicrograaf Wim van Egmond fotografeert onderwerpen die met het blote oog niet of nauwelijks te zien zijn. In Kopstukken komen bezoekers oog in oog met Nederlandse insecten zoals de goudoogdaas en de snorzweerfvlieg. De portretten zijn op glazen platen geprint en lijken daardoor boven de planten in de tuin te zweven.

Bij de tentoonstelling organiseert de Hortus een activiteitenprogramma, waaronder een lezing van Wim van Egmond over zijn fotografietechnieken en van Bas Nijhof over de biologische ongediertebestrijding in de Hortus. Meer informatie over de Hortus en zijn activiteiten is te vinden op www.dehortus.nl.

De Hortus ligt aan de Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam, tel. 020-6259021, e-mail: info@dehortus.nl, website www.dehortus.nl

Noot aan de redactie
Indien u aandacht wilt besteden aan de tentoonstelling Kopstukken en/of de activiteiten in de Hortus, dan kan dat via onderstaande mogelijkheden: Ellis Buis,PR medewerker, Ellis@dehortus.nl, 06-43 98 23 89. Joke 't Hart, adjunct-directeur en projectleider Kopstukken, joke.thart@dehortus.nl, 020-6259021