Groen gas uit vaste biomassa


Bijeenkomst over nieuwe ontwikkelingen bij de technologie van vergassing

APELDOORN, 20101115 -- In de komende jaren zal in Europa steeds meer aardgas worden vervangen door duurzaam gas bereid uit biomassa. Voor hout en allerlei andere vaste biomassa is vergassing de aangewezen techniek om 'groen gas' te produceren. Deze techniek gaat nu geleidelijk over van het laboratorium naar de praktijk. Zo zal HVC in Alkmaar het Milenaproces van ECN opschalen, terwijl momenteel in Veendam al een commerciële vergasser in aanbouw is.

De projectgroep biomassa & wkk te Driebergen organiseert op donderdagmiddag 18 november in zaal CODA te Apeldoorn een workshop over de ontwikkelingen bij de technologie van vergassing. Zo zal researchinstituut ECN een toelichting geven over de resultaten van de proefinstallatie van het door haar ontwikkelde proces Milena en de opschaling naar praktijkschaal bij HVC in Alkmaar.
Het syngas dat vrijkomt bij vergassing van biomassa heeft een heel andere samenstelling dan aardgas. De bedrijven Dordtech en DB TEchnologies presenteren in Apeldoorn hun oplosingen om dit gas in te zetten als brandstof in een warmtekrachtinstallatie.
BTG Biomass Technology Group zal op de workshop ingaan op het opwerken van het syngas tot een methaanrijk groen gas, dat in het aardgasnet kan worden ingezet. Een eerste installatie, die hout omzet tot aardgasvervanger, draait al in het Oostenrijkse Güssing. In deze plaats heeft men al meerdere jaren met succes een vergasser met warmtekrachtinstallatie in bedrijf, die warmte aan de stad levert.

Projectgroep Biomassa & WKK