D66 gaat woningmarkt onderzoeken


Speciale website over modale huur gelanceerd

AMSTERDAM, 20101118 -- D66 wil iets doen aan het dreigende tekort aan betaalbare woningen in Amsterdam. Met een enquête op de speciale website over modale huur wil D66 een beeld krijgen van de woonwensen van de inwoners van Amsterdam.

D66 Amsterdam heeft begin november haar zorgen geuit over het feit dat veel Amsterdammers na 1 januari 2011 geen sociale huurwoning meer kunnen krijgen. Dit door een Europese regel van kracht wordt waardoor alleen huishoudens met een gezamenlijk inkomen lager dan 33.000 euro bruto nog in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

D66 trekt aan de bel omdat de nieuwe regel mensen met een modaal inkomen nauwelijks opties biedt om betaalbaar te wonen in Amsterdam. Op de vrije huurmarkt beginnen de huurprijzen vanaf duizend euro. Koopwoningen van 70m2 kosten al snel tussen de 225.000 en 250.000 euro. Beide opties zijn onbereikbaar voor mensen met een jaarinkomen tussen de 33.000 en 47.000 euro bruto.

Wonen naar draagkracht
Een oplossing voor dit dreigende probleem ziet D66 in het realiseren van 'modale huurwoningen'. De partij wil dat de gemeente afspraken gaat maken met corporaties en ontwikkelaars om woningen met huurprijzen tussen de 650 tot 900 euro per maand te gaan bouwen. D66 wil met het introduceren van het modale huren, een nieuwe vorm van wonen, iedereen al vanaf volgend jaar de kans bieden zich te vestigen in de stad.

Om de behoefte van de Amsterdammers te peilen, heeft D66 een korte enquête opgesteld. De enquête en een uitgebreide uitleg van het principe van het Modale Huren is te vinden op de website www.modalehuur.nl. Ook is het mogelijk op deze website reacties achter te laten.





Ingezonden persbericht