VU medisch centrum

Symposium Zij is een jongen Hij is een meisje Over Genderdysfore jongeren

19 november 2010 | Symposium

Dit symposium is bedoeld voor (kinder)psychologen, (kinder)psychiaters, kinderartsen, huisartsen en andere geïnteresseerden. Accreditatie is aangevraagd voor kinder en jeugdpsychologen (NIP), eerstelijns psychologen (NIP), psychiaters (NVvP) en voor kinderartsen (NVK)

Genderdysfore jongeren: meisjes die zich jongen voelen en jongens die zich meisje voelen. Hun diepste verlangen is om van geslacht te veranderen. Niet vanuit een plotselinge bevlieging, maar omdat ze zich al jaren ongelukkig voelen als jongen of meisje en dat van jongs af aan in hun gedrag hebben geuit. Vaak hebben ze zich er als peuter al over uitgesproken, soms duurde het lang voordat het hoge woord eruit kwam. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen, vragen genderdysfore jongeren in steeds grotere aantallen en op steeds jongere leeftijd om een geslachtsaanpassende behandeling. Dit gegeven roept vragen op, vragen die we op dit symposium aan bod willen laten komen. Wat weten we van deze jongeren, hoe functioneren zij? Wat maakt dat bij de meeste kinderen dit gevoel van genderdysforie verdwijnt met het ouder worden, maar dat bij een klein deel dit gevoel alleen maar sterker wordt? Zijn er aanwijzingen voor structurele en functionele bijzonderheden in de hersenen van genderdysfore jongeren in vergelijking met hun leeftijds¬genoten? Klopt het dat steeds meer jongeren met autisme zich aanmelden en hoe moeten we dit begrijpen? Hoe is de aanpak van genderdysfore kin¬deren vóór de puberteit en wat kan er aan jongeren vanaf 12 jaar geboden worden? Hoe zullen de criteria voor een genderidentiteitsstoornis er in de DSM-5 uitzien? Deze vragen en meer komen op het symposium aan bod.
Alhoewel een genderidentiteitsstoornis betrekkelijk weinig voor komt, stelt het hulpverleners die ermee worden geconfronteerd voor ingewikkelde vragen. Voor gespecialiseerde diagnostiek en hulpverlening meldt men zich meestal bij het Zorgcentrum voor Genderdysforie van het VUmc te Amsterdam, maar daarnaast is soms een meer algemene psychologische/psychiatrische behandeling nodig bij GGZ-instellingen in de eigen regio. Ook de algemeen kinderarts of de huisarts kan in het voor of natraject een rol spelen.
Datum : 19 november 2010
Tijd : 09:00 tot 14:45
Locatie : Zaal Aurora, Hoofdgebouw VU
Kosten : Euro 60,=
Contactpersoon : Mw. H.M. Kempes
Telefoon : 020-444 2550
Bijzonderheden : Informatie: hm.kempes@vumc.nl

downloads


* Antwoordkaart / inschrijfformulier (PDF bestand - 58.9 kilobytes)
* Symposium Zij is een jongen Hij is een Meisje (PDF bestand - 96.2 kilobytes)