Wageningen Universiteit en Researchcentrum 19 nov 2010 11:00

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen University

Promotor: prof.dr. W.H. Van Riemsdijk (Bodemscheikunde en chemische bodemkwaliteit)

Co-Promotor: E.J.M. Temminghoff

IJzerbemesting met FeEDDHA - Het lot en de effectiviteit van FeEDDHA chelaten in grondtoepassing

Chlorose als gevolg van ijzergebrek is een veel voorkomende voedingsstoornis in planten op kalkrijke gronden, die gerelateerd is aan de slechte oplosbaarheid van ijzer bij hoge pH-waarden in de bodem (7,5-8,5). IJzergebrek heeft een sterk negatief effect op zowel de omvang als de kwaliteit van gewasopbrengsten.
Als remedie tegen ijzergebrek worden synthetische ijzerchelaten aan de bodem toegevoegd, die zorgen dat de oplosbaarheid van ijzer toeneemt. FeEDDHA behoort tot de meest efficiëntie ijzerchelaten. Producten gebaseerd op FeEDDHA bestaan uit een mengsel van chemische verbindingen (FeEDDHA componenten) die op elkaar lijken, maar qua gedrag in de bodem en efficiëntie als ijzermeststof sterk van elkaar verschillen.

Voor een efficiënte, grond-specifieke toepassing van FeEDDHA producten en het optimaliseren van productsamenstellingen, is kennis over de factoren die de effectiviteit en het lot van de FeEDDHA componenten in grondtoepassing bepalen essentieel.

Aan de hand van plant-proeven, schudproeven met grond en grondbestanddelen, en chemische modellering is geconcludeerd dat adsorptie van FeEDDHA componenten aan grond, in samenhang met reacties waarbij ijzer van het FeEDDHA chelate wordt verdrongen door andere cationen, in belangrijke mate de effectiviteit van FeEDDHA componenten bepaald. De FeEDDHA componenten die het minst ontvankelijk voor zijn deze processen (de o,o-FeEDDHA isomeren) bleken het meest effectief als ijzermeststof.
Â

---

Titel proefschrift: "Iron fertilization with FeEDDHA â The fate and effectiveness of FeEDDHA chelates in soil plant-systems"
---