Technische Universiteit Delft

Promotie: Lac Operon

door M&C

Promotie van De heer Drs. D.J. Kiviet: "The lac Operon: Fluctuations, Growth and Evolution"

19 november 2010 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Drs. D.J. Kiviet | doctorandus in de scheikunde, Nederland promotor | Prof.dr.ir. S.J. Tans TNW

The lac Operon: Fluctuations, Growth and Evolution

Evolutie wordt traditioneel onderzocht door naar huidige evolutionaire âeindproductenâ te kijken. Om te kunnen begrijpen hoe deze complexe eindproducten evolueren, is het echter noodzakelijk om naar eerder gevormde âtussenvormenâ te kijken. In dit proefschrift zijn tussenvormen van het lac repressor eiwit onderzocht. Dit eiwit komt voor in E. coli bacteriën en meet of er lactose aanwezig is om op te groeien. Als er voldoende lactose is, zet het de productie van andere eiwitten aan welke de lactose kunnen afbreken. Met behulp van metingen aan tussenvormen is een zogenaamd fitness landschap bepaald. Dit landschap beschrijft welk effect één of meerdere mutaties hebben op de functie van de lac repressor. Analyse van dit landschap heeft aangetoond dat het meerdere pieken bevat en dat als de lac repressor een nieuwe functie wil evolueren, de fitness eerst omlaag moet. Dit hoeft echter niet het geval te zijn wanneer de repressor samen met een kopie van zichzelf evolueert.
Het tweede gedeelte van dit proefschrift beschrijft onderzoek naar het effect van moleculaire fluctuaties van de lac eiwitten op de groei van een cel. Met behulp van microscopie metingen aan enkele cellen is voor het eerst aangetoond dat moleculaire fluctuaties zich kunnen voortplanten naar de groei van een cel.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.