Maastricht University

Trefwoorden: kinderverzorging, overgewicht bij kinderen, dieet, leefomgeving, ouders, fysieke activiteit

Promotie mw.drs. Jessica S. Gubbels
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

Promotor: prof.dr. N.K. de Vries. Co-promotores: dr. S.P.J. Kremers, dr. A. Stafleu, TNO Zeist; dr. C.T.M.C.N. Thijs. Titel: "Influence of micro-environments on pre-school children's energy balance-related behaviours and weight status".
Vrijdag 19 november 2010, 14.00 uur

Dit proefschrift onderzoekt factoren in de thuis- en kinderdagverblijfomgeving die tot overgewicht kunnen leiden bij jonge kinderen (0-7 jaar). Het onderzoek is gebaseerd op het KOALA Geboortecohort Onderzoek en observaties op kinderdagverblijven. Borstvoeding beschermt tegen overgewicht, waarschijnlijk doordat borstvoeding later snackgedrag beïnvloedt. Het stimuleren van gezond gedrag door ouders bleek verder effectiever dan het beperken van ongezond gedrag. Ook is er al op jonge leeftijd een verband tussen voeding en beweging. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan hebben vaker overgewicht dan andere kinderen.
Kinderdagverblijfmedewerkers en de fysieke omgeving zijn van invloed op de voeding en beweging van kinderen. Deze bevindingen zijn van belang voor het ontwikkelen van interventies ter preventie van overgewicht bij kinderen.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6.