Forum


19 november 2010

Principes of pragmatisme. Subsidiëring van levensbeschouwelijke organisaties

Netwerkbijeenkomst voor gemeenteraadsleden

Subsidiëring van levensbeschouwelijke organisaties is een thema waarover verhitte debatten worden gevoerd. Mag de overheid de bouw van een moskee financieel ondersteunen? Mag een religieuze organisatie als Youth for Christ ingehuurd worden om welzijnswerk uit te voeren? En welke voorwaarden mag, of moet, een gemeente stellen aan zulke instanties? Bij dit soort discussies is er zelden informatie voorhanden over de feitelijke praktijk inzake subsidiëring. Reden voor FORUM om in samenwerking met het Verwey-Jonker Instituut een uitgebreid onderzoek naar de subsidierelatie uit te voeren.

Uit het onderzoek blijkt dat gemeenten er op dit gebied sterk uiteenlopende visies en praktijken op na houden. Slechts zelden worden deze visies omgezet in beleid of bediscussieerd in de gemeenteraad. En dat terwijl de actualiteit vaak wel aanleiding geeft voor debat; subsidies aan religieuze organisaties veroorzaken regelmatig maatschappelijk tumult en worden breed uitgemeten in de kranten. Reden genoeg voor een nadere reflectie.

Tijdens de bijeenkomst zal, na de opening van burgemeester Van der Laan, Aernout Nieuwenhuis (Universitair hoofddocent Faculteit der rechtsgeleerdheid, Universiteit van Amsterdam) een juridisch kader schetsen, waarbij hij vooral zal ingaan op principes als de scheiding van kerk en staat. Vervolgens zullen de onderzoeksresultaten gepresenteerd worden, waarna wethouder Victor Everhardt (gemeente Utrecht) en Derk Stegeman (waarnemend directeur Stek - voor stad en kerk) een reactie hierop zullen verzorgen. Tenslotte zal er een paneldiscussie plaatsvinden over de subsidierelatie tussen overheid en levensbeschouwelijke organisaties.

foto

Datum en plaats

vrijdag 19 november 2010

17.00 - 20.30 uur

Openbare Bibliotheek Amsterdam,
Oosterdokskade 143
1011 DL Amsterdam

programma downloaden >

Aanmelden
U kunt zich kosteloos aanmelden bij FORUM:
Alette Saaltink
a.saaltink@forum.nl
030 297 42 78

Meer informatie

FORUM: Nora Hammidi
n.hammidi@forum.nl
030 297 43 45