UMC Groningen

Wereld COPD-dag in het UMCG

15 november 2010

Op vrijdag 19 november kunnen bezoekers van het UMCG een gratis longfunctiemeting laten doen. Ook is er een informatiemarkt over longziekten. Het UMCG organiseert de activiteiten in het kader van de Wereld COPD-dag die deze week plaatsvindt.

COPD is een verzamelnaam voor chronische longziekten zoals bronchitis en longemfyseem en wordt voornamelijk veroorzaakt door roken. Vroege diagnose van (gevoeligheid voor) COPD is belangrijk, omdat door vroegtijdige behandeling en het stoppen met roken de ontwikkeling van de ziekte vertraagd kan worden.
Met een longfunctiemeting kunnen bezoekers de conditie van hun longen meten en de eventuele gevoeligheid voor de ontwikkeling van COPD. Dit is vooral van belang voor mensen met longklachten, zoals hoesten, slijm opgeven, kortademigheid in rust of bij inspanning.

Naast de longfunctiemeting en informatiemarkt kunnen bezoekers ook een lezing over COPD bijwonen. Hoogleraar longziekten, prof. dr. Dirkje Postma, geeft daarin antwoord op de vraag `hoe om te gaan met COPD?' en vertelt onder meer over de behandeling van de ziekte. Belangstellenden kunnen van 9.00 uur tot en met 15.00 uur terecht bij Fonteinstraat 13 (poli D). Om 12.00 uur start de lezing in lokaal 4 van het onderwijscentrum in het UMCG (volg de route vanaf de informatiemarkt).