Waterschap Dommel

Natuurstrook langs de Zandleij aansluitend op plannen golfbaan

Publicatiedatum : 16 november 2010

Op vrijdag 19 november begint Waterschap De Dommel met de werkzaamheden voor zo'n 250 meter ecologische verbindingszone langs de Zandleij. Het gaat hier om het derde deeltraject, een relatief klein traject, dat aansluit op de inrichtingsplannen van de nieuwe golfbaan te Cromvoirt.

Ruim 5 km. nieuwe natte natuur

Dit deeltraject maakt deel uit van een plan waarbij over een lengte van ruim 5 kilometer langs de Zandleij nieuwe, natte natuur wordt gecreëerd. In 2009 is al een ander deeltraject in Cromvoirt gerealiseerd. Tezamen met de reeds gerealiseerde zandvang heeft Waterschap De Dommel bijna de helft van het totaalplan gerealiseerd. Het totale traject verbindt de natuurgebieden de Brand, het Brokkenbroek en het Helvoirts Broek met het Drongelens kanaal.

Ecologische verbindingszone

Bijzonder aan dit stukje ecologische verbindingszone is dat het niet direct aansluit aan de Zandleij, maar dat het met een kleine omleiding of zogenaamde `bypass' wordt gekoppeld aan de inrichtingsplannen van de golfbaan. Door deze koppeling ontstaat er een goed leefklimaat voor zowel vlindersoorten als kleine zoogdieren en amfibieën, om zich over een grote afstand langs de waterloop te kunnen verplaatsen. Waterschap De Dommel verwacht dat de werkzaamheden eind november gereed zijn.