Plan Nederland

Fototentoonstelling markeert Internationale Dag van de Rechten van het Kind

17 november 2010

Vrijdag 19 november opent voormalig minister van Jeugd en Gezin André Rouvoet de fototentoonstelling 'Kinderen: de toekomst' in het Kinderrechtenhuis in Leiden. De tentoonstelling markeert de viering van de Internationale Dag van de Rechten van het Kind op 20 november en is een initiatief van acht Nederlandse kinderrechtenorganisaties, waaronder Plan Nederland.

Met de tentoonstelling en een debat vragen de initiatiefnemers aandacht voor de rechten van kinderen wereldwijd, die 21 jaar na de ondertekening van het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind nog steeds op grote schaal worden geschonden. In ontwikkelingslanden, bijvoorbeeld, zijn miljoenen kinderen gevangen in een vicieuze cirkel van armoede, ontbering en uitzichtloosheid. Zij hebben geen toegang tot zorg, onderwijs, gezonde voeding of informatie en krijgen weinig tot geen kansen zicht te ontplooien.

In Nederland en internationaal treedt Plan Nederland op als pleitbezorger voor de naleving van de rechten van kinderen. Plan wil een bijdrage te leveren aan de uitvoering van het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind en de nationale actieplannen die overheden wereldwijd hebben vastgesteld. Plan doet dit door het uitvoeren van kindgerichte gemeenschapsprojecten in de directe leefomgeving van kinderen en door kinderen in staat te stellen hun rechten daadwerkelijk te claimen.

Omdat meisjes in ontwikkelingslanden het vaak nog veel slechter hebben dan jongens komt Plan Nederland voor hen op met de campagne `Because I am a Girl'. Met meisjesprojecten vecht Plan voor gelijke rechten en betere levensomstandigheden en toekomstkansen voor meisjes.

Het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind is gebaseerd op de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. Het Verdrag werd aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 20 november 1989 en is geratificeerd door 192 lidstaten. Alleen de Verenigde Staten en Somalië hebben het kinderrechtenverdag niet ondertekend.

De fototentoonstelling 'Kinderen:de toekomst' is een initiatief van Compassion, Defence for Children-ECPAT Nederland, Plan Nederland, Red een Kind, Save the Children, SOS-Kinderdorpen, Wereldouders en World Vision. De tentoonstelling is tot eind december gratis te zien in het Kinderrechtenhuis, Hooglandse Kerkgracht 17 in Leiden. ""

Contact
Plan Nederland
Postbus 75454
1070 AL Amsterdam
info@plannederland.nl
020 549 55 20