Gemeente Bodegraven

dorp en buitengebied
(18-11-2010)

Bodegraven Oost krijgt groene overgang tussen dorp en buitengebied

Het ontwerpbestemmingsplan Bodegraven-Oost ligt van 19 november tot 30 december ter inzage in het gemeentehuis van Bodegraven. Dit ontwerpbestemmingsplan beschrijft de overgang tussen de oostelijke rand van Bodegraven en het buitengebied.

Wethouder Jan Bouwens: "de realisering van een brede groene overgang tussen bebouwing en het Groene Hart komt hiermee steeds dichterbij. En ook de uitbreiding van bedrijventerrein Groote Wetering wordt mogelijk". Het is de bedoeling dat aan de oostzijde van Bodegraven in 2013 een duurzame groene zone komt. In de Oude Rijnzone (een overkoepeld project waar Bodegraven Oost deel van uitmaakt) maakt de gemeente afspraken over subsidies (zoals uit de Nota Ruimtemiddelen van het rijk) die daarvoor ingezet worden. Jan Bouwens vertelt enthousiast verder: "Deze zone past in het slagenlandschap. Er komen groenstroken met een afwisseling van weides, pestbosjes en bomenlanen, en brede waterpartijen. Die groene zone vormt de geleidelijke overgang tussen de dorpsrand van Bodegraven en het landschap. Straks kunt u met de fiets of te voet dwars door de groene zone. We sluiten die nieuwe fiets- en wandelroutes aan op routes naar bijvoorbeeld het centrum, het station en de Enkele Wiericke. Het wordt niet alleen een prachtig recreatiegebied, maar ook een ecologisch interessant gebied door afwisseling van beplanting, bloemenweides, natuurlijke oevers en brede waterpartijen".

Jan Bouwens richt zich niet alleen op de natuur en recreatie, maar ook op het economisch welzijn van het gebied: "In Bodegraven is na 2015 behoefte aan extra bedrijventerrein. Dat komt in Bodegraven-Oost. De randen van het bedrijventerrein moeten goed passen in het omliggende landschap. Hiervoor maken we een beeldkwaliteitplan.

Het gebied wordt geschikt voor verschillende soorten bedrijven. De gemeente onderzoekt of er ook ruimte is voor zwaardere bedrijven. De gemeente laat alleen bedrijven toe die geen hinder veroorzaken voor de omliggende woonwijken.

Op de vraag over het moment waarop dit alles gaat gebeuren, antwoord de wethouder: "Woningbouw in Bodegraven Oost komt pas na 2020. De woningbouwlocatie houdt om die reden voorlopig de agrarisch bestemming."

Meer informatie over de ter inzage legging en de bijbehorende stukken treft u aan in de bekendmaking in het Bodegraafs Nieuwsblad, de Staatscourant van 18 november 2010 en de gemeentelijke website www.bodegraven.nl. Op 1 december om 19.30 uur bent u van harte welkom op de informatieavond over het ontwerpbestemmingsplan Bodegraven-Oost in het gemeentehuis.