Controlemiddel voor ouders op online gedrag van kinderen

19/11/2010 09:30

Surf Monitor

Deze week is 'Surf Monitor' gelanceerd. Een speciaal softwareprogramma voor ouders die grip willen hebben op het gebied van internetgebruik van hun kinderen. Elke dag ontvangt de ouder een e-mail met daarin vermeld welke websites zijn bezocht door de kinderen en welke zoekwoorden in Google, Youtube, BING etc zijn ingevoerd. Veilig internetgebruik door kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar was nog nooit zo eenvoudig en nu dagelijks controleerbaar.

Kinderen en internet

Ontelbaar aantal onderzoeken zijn er geweest en minstens zoveel websites zijn er volgeschreven over hoe kinderen zouden moeten omgaan met internet. Middels beveiligde pagina's, blokkeermogelijkheden en internetfilters proberen ouders grip te krijgen maar kinderen zijn slimmer dan men denkt. Een kind kan eenvoudig via Hyves of YouTube afdwalen op het wereld wijde web. Surf Monitor is hierin vernieuwend en werkt op een geheel andere wijze dan de reeds bestaande filters en dekt de gehele lading.

Websites en zoekwoorden

Onlangs verscheen de uitkomst van een onderzoek (ASTERISK) waaruit bleek dat driekwart van de ouders het online gedrag van hun kinderen controleert. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat vier van de vijf tieners hun instellingen zo aanpassen dat ouders bepaalde informatie niet kunnen zien. Door de grote zoekmachines als Google, BING en Youtube, die kinderen vanaf 6 jaar al makkelijk kunnen vinden, is het nog maar een kleine stap naar de ' grote boze wereld'. Met Surf Monitor is het kind de ouders niet meer te slim af en geeft het grip en inzicht in het online gedrag van kinderen. Surf Monitor is gemaakt voor ouders met kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar. Het uitgekiende programma is alleen te verwijderen of 'uit' te zetten door de ouder die het heeft geïnstalleerd. In een huishouden kunnen per aanmelding 5 computers worden voorzien van Surf Monitor. De dagelijkse e-mail geeft een overzicht per gebruiker. Dit betekent dat in de e-mail te lezen is dat van elke internetter in huis te zien is welke sites bezocht zijn en welke zoekwoorden zijn ingevoerd.

Big Brother?

Wanneer Surf Monitor wordt geïnstalleerd ontvangt de ouder een e-mail bericht met daarin een duidelijk overzicht van de bezochte sites en ook van de zoekwoorden. Maar is dit dan niet teveel Big Brother voor kids? Volgens de bedenker Marcel Nillesen is dit ten dele waar maar opvoeding is naast liefhebben ook controleren en corrigeren en dat wordt op internet wat lastiger. Iedere ouder drukt zijn / haar kinderen op het hart geen rare dingen te doen op internet. Surfmonitor moet meer gezien worden als een preventief middel waarmee je door deze nieuwe manier van controleren, internetgebruik beter bespreekbaar maakt met kinderen. Voor een gering bedrag per jaar kan iedere ouder alle computers in huis voorzien van Surf Monitor. Surf Monitor is te downloaden via: www.surfmonitor.nl.





http://www.surfmonitor.nl