FloraHolland


Veilingkosten voor bloemengroothandel verlaagd

AALSMEER 19 november 2010 (persbericht) -De brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten (VGB) en bloemenveiling FloraHolland stelden afgelopen donderdag op concernniveau de handelstarieven voor 2011 vast. Groothandelaren die bij veilingcoöperatie FloraHolland inkopen gaan versneld minder betalen voor een aantal veilingdiensten. Deze verlaging is mogelijk door behaalde efficiencyvoordelen door de fusie van FloraHolland met Bloemenveiling Aalsmeer.

Vorig jaar werd afgesproken dat de tarieven voor een aantal diensten in drie jaar met tien procent omlaag zouden gaan. Op voorstel van de veiling gebeurt dit nu in twee jaar om invoering van de transactieheffing op alle drie de exportvestigingen mogelijk te maken.

De tarieven bij de exportvestigingen van FloraHolland worden verder geharmoniseerd. Zo wordt de transactieheffing (een bedrag voor elke aankoop via de klok) nu ook in Naaldwijk en Rijnsburg ingevoerd. In Naaldwijk wordt de heffing 15 cent, in Rijnsburg 12 cent. De daardoor voor de handel ontstane kostenverhoging op deze vestigingen wordt gecompenseerd door verlaging van de serviceheffing. In Aalsmeer wordt de transactieheffing verlaagd van 82 naar 72 cent; hiervoor wordt ongeveer 1/3 van het totale kortingsbedrag gebruikt.

De tarieven voor elektronische transacties via de klokken en FloraHolland Connect gaan omlaag: van 3,5 naar 1 cent per bericht. Voor handelaren die op Aalsmeer veilingkarren huren, wordt de interne nachthuur verlaagd. Dit ter compensatie van de huurverhoging van de Aalsmeerse veilingkar. De karhuur is zo op alle vestigingen van FloraHolland gelijk. De huurtarieven onroerend goed worden verhoogd met de prijsindex zoals vastgelegd in het huurcontract. Het huurtarief voor meermalige dozen wordt met 1 cent verhoogd. Het is acht jaar geleden dat dit huurtarief voor het laatst is aangepast.

De onderhandelingsdelegatie van de VGB, de Commissie van de Handel Concern, en de directie van FloraHolland zijn tevreden over de bereikte resultaten en het sneller doorvoeren van de afgesproken kostenverlaging voor de groothandel. Naast de concerntarieven zijn ook de onderhandelingen over alle vestigingstarieven afgerond.

Over VGB

De VGB (Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten) is de brancheorganisatie voor de binnenlandse, importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten. Haar leden vertegenwoordigen 65 procent van de omzet in die bedrijfstak.

Over FloraHolland

De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde), een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import.