Nieuw-Vlaamse Alliantie




Minister Muyters voor een Europese dimensie in sport

klok 18 november 2010

Vandaag zat Vlaams minister van Sport Philippe Muyters de allereerste Raad van Europese ministers van Sport voor om richting te geven aan de toekomst van de EU-samenwerking inzake sport. De ministers namen een resolutie aan over de gestructureerde dialoog met vertegenwoordigers uit de sportsector, kwamen tot belangrijke conclusies over de rol van sport voor actieve sociale inclusie en over de rol van de EU in de internationale strijd tegen doping.

Dit is een historisch moment aangezien de ministers van Sport elkaar voor de allereerste keer ontmoet hebben in de Raadsconfiguratie "Onderwijs, Jeugd, Cultuur en Sport". Op initiatief van het Belgische voorzitterschap besliste de Europese Raad midden september immers om Sport op te nemen in de titel van deze Raad.

Minister Muyters: "Het is een hele eer om de allereerste "Raad Sport" te kunnen voorzitten en het werk van het Belgisch voorzitterschap officieel af te ronden met een akkoord over drie belangrijke kwesties voor de toekomst van de sport in de EU. We hebben een besluit over de versterking van de gestructureerde dialoog met de sportbeweging bereikt. We stelden gemeenschappelijke prioriteiten vast over de rol die sport kan spelen in het bijdragen tot sociale inclusie en we sloten een akkoord over de noodzaak van EU-coördinatie in de internationale strijd tegen doping."

Nagenoeg een jaar na de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, waarbij in artikel 165 van het Verdrag van de Werking van de Europese Unie (VWEU) wordt gepleit voor de ontwikkeling van de Europese dimensie in de sport, heeft de Raad een eerste duidelijk signaal gegeven over welke richting men wenst uit te gaan met deze nieuwe bevoegdheid.

Door het aannemen van de resolutie over de gestructureerde dialoog over sport, zorgt de Raad er voor dat toekomstige ontwikkelingen geregeld besproken zullen worden in een informele gedachtewisseling in de marge van de Raad Sport met betrokkenen uit de sportwereld.

Ook in het licht van de EU 2020 Strategie heeft de Raad de noodzaak benadrukt om de kracht van sport te gebruiken als hefboom voor een meer solidaire samenleving via het opnemen van kansengroepen zoals mensen met een handicap en mensen met een andere culturele achtergrond. Deze conclusies werden ook bevestigd in het politieke debat van de ministers over dit onderwerp door het uitwisselen van `best practices'.

De EU Ministers bevestigden dat sport en deelname aan sport een belangrijke maatschappelijke rol speelt en op veel verschillende manieren bijdraagt aan maatschappelijke insluiting. Toegang tot en deelname aan de diverse aspecten van sport zijn belangrijk voor de persoonlijke ontwikkeling, voor de geestelijke en lichamelijk welzijn, maar ook voor ontplooiingsmogelijkheden en maatschappelijke vaardigheden en netwerken.

Bovendien benadrukten de Raad en de lidstaten de noodzaak van verdere samenwerking en coördinatie om de strijd tegen doping in de EU te stroomlijnen. Er werd een akkoord bereikt om de rol van de EU te verduidelijken in de internationale strijd tegen doping. De conclusies herhalen de noodzaak om de standpunten van de EU en de lidstaten te coördineren voorafgaand aan de bijeenkomsten van het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), in het bijzonder in relatie tot het EU-acquis, bijvoorbeeld met betrekking tot het vrije verkeer van sporters en de bescherming van privacy en persoonsgegevens. Auteur(s): Philippe Muyters, Vlaams minister van Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Contactinfo:

Thomas Pollet, woordvoerder minister Muyters Tel: 02 552 67 07 Fax: 02 552 67 01 E-post: thomas.pollet@vlaanderen.be