Nieuw-Vlaamse Alliantie



N-VA ongerust over aanhouding van Colombiaanse mensenrechtenactiviste Carolina Rubio

klok 18 november 2010

De Colombiaanse overheid heeft op 16 november een mensenrechtenactiviste van de Nationale Beweging voor Slachtoffers van Staatsmisdrijven (MOVICE) in Colombia opgepakt. Carolina Rubió Esguerra werd gearresteerd te Bucaramanga, in het oosten van Colombia, op beschuldiging van banden met de FARC te hebben. Deze arrestatie komt bijna drie weken na haar bezoek aan Brussel, waar ze in het kader van de algemene vergadering van OIDHACO (International Office for Human Rights - Action Colombia, een koepelorganisatie van meer dan 30 Europese NGO's) een verslag presenteerde over de huidige mensenrechtensituatie in Colombia. In Brussel werd ze ontvangen door N-VA-senator Karl Vanlouwe, tevens voorzitter van de commissie Buitenlandse betrekkingen, en door de Europese Commissie en verschillende diplomatieke vertegenwoordigingen bij de EU.

"Het nieuws over de aanhouding van mevrouw Rubió verontrust mij zeer ernstig, ook omdat zij in de achtste maand van haar zwangerschap zit. Er bestaat dan ook een terechte vrees voor de gezondheid van moeder en kind indien zij opgesloten blijft. Tijdens de ontmoeting kwam zij op voor de rechten van de vrouw in de gevangenis. De vrouwen zijn slachtoffers van systematische psychologische en fysieke mishandeling door de mannelijke bewakers, en het gevangenissysteem dat vrouwen achterstelt", aldus Karl Vanlouwe, die deze zaak van dichtbij zal blijven opvolgen. Vanlouwe zal minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere als Europees voorzitter ondervragen over het standpunt van de federale regering en de houding van Europa ten aanzien van deze specifieke intimidatie jegens Rubio en ten aanzien van de mensenrechten in Colombia in het algemeen.

De beschuldiging banden te hebben met de FARC is niet ongewoon in Colombia. Het is een courant gebruikte tactiek om mensenrechtenactivisten in slecht daglicht te stellen. Eerder dit jaar was er al een schandaal over in beslag genomen documenten die beschreven hoe de kritische stemmen "te neutraliseren" en waar zelfs medewerkers van Broederlijk Delen in België slachtoffer van werden. De eisen van OIDHACO worden in ons land ondersteund door onder meer Broederlijk Delen, 11.11.11, de Vlaamse Noord/Zuid-beweging, Oxfam en diverse andere verenigingen.

Als voorzitter van de commissie Buitenlandse Zaken van de Senaat besprak Karl Vanlouwe de situatie van de mensenrechten in Colombia. Mevrouw Rubió lichtte toe dat de nieuwe regering op het vlak van communicatie een minder agressieve houding aanneemt ten aanzien van mensenrechtenverdedigers dan de voormalige regering, maar dat er in de praktijk nog geen verandering in hun situatie is gekomen. In de eerste 75 dagen van de regering-Santos werden er minstens 22 activisten vermoord, en de juridische druk op hen blijft bestaan. Er is nog geen wetgeving gekomen om de straffeloosheid te bestrijden. Voor misdaden tegen mensenrechtenactivisten loopt de straffeloosheid op tot maar liefst 97 %.

OIDHACO vraagt dat de Colombiaanse Staat de aanbevelingen nakomt van het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten (UNHCHR) en die van de Mensenrechtenraad. De verslagen van internationale organisaties en NGO's tonen aan dat vooral de burgerbevolking het grootste slachtoffer is van het gewapende conflict. Zo werden door Veiligheidstroepen (zoals het DAS, het administratief veiligheidsdepartement dat zelfs spionage- en intimidatiepraktijken uitvoerde in België) zware inbreuken gepleegd op het interne recht maar ook op het Internationaal Humanitair recht. Het gaat over intimidatie, corruptie en buitengerechtelijke executies. Auteur(s): Karl Vanlouwe, Senator Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie nijs@n-va beannemie nijs n-va be