Ingezonden persbericht


Datum: 19 november 2010

PERSBERICHT

Gemeente zet in op mentaliteitsverandering
Amsterdam helpt inwoners afval te scheiden

'Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit'. Onder dat motto start de gemeente Amsterdam vandaag een meerjarencampagne om Amsterdammers ertoe aan te zetten hun afval beter te scheiden. Amsterdam heeft zogenaamde 'nieuwe scheiders' nodig. Nieuwe scheiders weten waarom ze afval moeten scheiden, weten waar ze met al het gescheiden afval heen moeten en doen bewust mee met het goed scheiden van huishoudelijk afval en grofvuil. Voor de beoogde mentaliteits- en gedragsverandering trekt de gemeente twee jaar uit.

Producten van glas, metaal, hout, textiel en papier, maar ook oude elektrische apparaten kunnen prima gerecycled kunnen worden. En schadelijke stoffen, zoals die vaak in Klein Chemisch Afval zitten, moeten niet bij het restafval terecht komen. In Amsterdam komt zo'n 25% van het herbruikbare en milieuschadelijke afval in het huisvuil terecht. De gemeente wil dit percentage sterk terugbrengen en zijn inwoners beter leren scheiden. Ook wil de gemeente dat men zich beter aan de regels houdt voor het aanbieden van grofvuil. Deels is dit een zaak van goede voorlichting, want er zijn bij Amsterdammers nog veel misverstanden over het nut van afval scheiden. Ook weten niet alle Amsterdammers waar ze met hun gescheiden afval terecht kunnen, en wat hergebruik oplevert.

Het nieuwe scheiden
De campagne introduceert 'het nieuwe scheiden': bewust omgaan en meedoen met het goed scheiden en aanbieden van afval. In de campagne doet de gemeente Amsterdam op een speelse manier publiekelijk een beroep op de Amsterdammer om zijn verantwoordelijkheid te nemen. De 'nieuwe scheider' gooit herbruikbaar en milieuschadelijk afval niet langer bij het huisvuil, maar brengt dit naar de glas-, papier- of textielbak. Of levert het in bij de winkel, de chemokar of een van de zes Amsterdamse Afvalpunten. De gemeente plaats het issue afvalscheiding voor meerdere jaren op de agenda, waarbij steeds een nieuwe gescheiden afvalstroom in de spotlights gezet wordt. De afvalstroom Klein Chemisch Afval (KCA) is daarvan de eerste.

De campagne is een initiatief van de samenwerkende stadsdelen en het Afval Energie Bedrijf.

(einde bericht)

Fotobijschrift:
"Alle Amsterdamse huishoudens ontvangen de komende weken 'Het Scheidingsboekje' in de brievenbus als onderdeel van een meerjarencampagne van de gemeente. Onder het motto 'Afval scheiden werkt! Haal eruit wat erin zit' wil de gemeente Amsterdammers ertoe aanzetten beter hun afval te scheiden. Deze informatieve folder geeft uitleg over de verschillende gescheiden afvalstromen en legt uit waar inwoners hun afval dat gescheiden moet worden, kunnen aanbieden."