ANBO

Lagere zorgpremie senioren via vergelijkingssite ANBO

19-11-2010

Senioren kunnen via een vergelijkingssite van ANBO fors besparen op hun zorgverzekering. Dit varieert van maximaal tien procent op de premie van hun basisverzekering tot 12 procent op aanvullende pakketten. In twee weken tijd hebben10.000 senioren gebruik gemaakt van de vergelijkingsmodule op www.anbo.nl/zorgverzekeringen; dat is vijf keer zoveel als in dezelfde periode van 2009.

Ouderenbond ANBO heeft, in samenwerking met Registeradviseur in Assurantiën SUCSEZ, met maar liefst 16 zorgverzekeraars collectiviteitsafspraken gemaakt over voorwaarden en kortingen. Diverse zorgverzekeraars hebben speciaal voor de doelgroep pakketten ontwikkeld met dekkingen die zijn afgestemd op de behoeften van senioren. Zo vergoeden deze pakketten bijvoorbeeld geen kraamhulp, maar zijn er wel extra vergoedingen voor fysiotherapie. Voorwaarde om van het aanbod te kunnen profiteren is lidmaatschap van ANBO, maar een aantal aangesloten verzekeraars is bereid dat lidmaatschap te vergoeden.

Meer overstappers

Sinds de zorgpremies voor 2011 bekend zijn, hebben senioren massaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid om hun huidige zorgverzekering online te vergelijken. Daartoe is de website van ANBO uitgebreid met een vergelijkingsmodule en achterliggende telefonische helpdesk. Beide zijn beschikbaar gesteld door Kiesgoed.nl, die een forse toename constateert van het aantal senioren dat via internet de eigen zorgverzekering onder de loep neemt. Waar senioren in de afgelopen jaren nog redelijk 'honkvast' waren, gaan zij nu door de extreme premieverhogingen toch op zoek naar een gunstiger alternatief, bij voorkeur zonder in te leveren op de dekking. De vergelijkingssite reikt hen daarbij de helpende hand.

Onderzoek

ANBO en SUCSEZ hebben samen onderzocht wat senioren belangrijk vinden in de aanvullende zorgverzekering. Het vaakst genoemd is de dekking voor geneesmiddelen, door maar liefst 91% van de 2.564 respondenten. Andere vergoedingen waaraan senioren veel waarde hechten, zijn de preventieve gezondheidscheck (80%), fysiotherapie (89%), brillen/lenzen/ooglaseren (85%) en hulpmiddelen (78%). Opvallend is de relatief lage score van alternatieve geneeswijzen (37%).