Gemeente Nieuwegein

Ze voeren de dieren, maken de hokken schoon, vegen het terrein schoon, borstelen de pony enz. Elke dag weer en elke dag ook met veel plezier. Een vaste ploeg van zeven mensen met een lichte verstandelijke beperking werkt via de zorginstelling Reinaerde al een jaar op de Kinderboerderij in het Natuurkwartier. Tot genoegen van iedereen, zeker ook van de bezoekers. Op 17 november vierden Reinarde en de kinderboerderij, die valt onder de gemeente, hun eerste jubileum en hebben wethouder Helen van den Berg en Gabor Kovacsek, directeur van Reinaerde, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Prachtig

Eén van de begeleiders van de genoemde zeven mensen is Taco Andreae van Reinaerde. `Het is prachtig werk', zegt hij, `om te werken met zo'n groep bijzondere mensen'. En omdat ze behoorlijk zelfstandig zijn, kunnen ze ook veel verschillende dingen doen. Sommigen zitten hier als toeleiding naar betaald werk, voor anderen is het een dagbesteding.'

Dieren voeren

's Morgensvroeg komt iedereen aan. Een paar met een busje, de meeste zelfstandig. We beginnen dan altijd met het voeren van de dieren: de knaagdieren, de konijnen, de kippen, de schapen enz. Daarna gaan we de hokken schoonmaken en na de lunch vegen we vaak het terrein en borstelen bijvoorbeeld de pony's . Het zijn allemaal taken die de mensen van de Kinderboerderij aan ons hebben overgedragen. Mijn taak als begeleider is om het werk te verdelen en te helpen als er problemen zijn. De meeste taken kunnen ze inmiddels vrij zelfstandig uitvoeren. Ik help ze mee waar nodig, maar ben ook veel bezig met regeldingen, administratie of ondersteuningsplannen schrijven.. `Zit-ie weer niks te doen,' zeggen ze dan. Want achter de computer zitten, dat is natuurlijk niet echt werken.'

Belangrijk

Het mooie van zo'n plek als deze is dat mensen met een beperking niet alleen bij elkaar in een dagcentum werken, maar juist in de maatschappij, waar ze andere mensen ontmoeten en andersom. Zij krijgen op de kinderboerderij erkenning door complimentjes van de medewerkers en bezoekers. Maar het belangrijkste is dat ze met dieren kunnen werken, want dat vinden ze uiteindelijk het leukste.

Op de Boerderij

We werken nu een jaar op de kinderboerderij. We weten nu ongeveer wat we aan elkaar hebben. Het mooiste zou zijn als de medewerkers van Reinaerde in de toekomst steeds meer echt met het personeel van de kinderboerderij kunnen samenwerken. Zij weten tenslotte het meeste over de dieren. Zo kunnen ze zich ontwikkelen en meer het gevoel krijgen dat ze voor de boerderij werken.