Siemens

Persbericht

201011.005

Den Haag, vrijdag 19 november 2010

Wereldprimeur in medische beeldvorming

Geïntegreerde whole-body moleculaire MR-scanner klaar om te worden getest voor klinisch gebruik

Siemens presenteert de Biograph mMR*, de gecombineerde whole-body MR- en PET-scanner met simultane opnamefunctie. Momenteel wordt het nieuwe systeem getest voor klinisch gebruik in München.

Vandaag presenteert Siemens Healthcare haar nieuwe systeem, Biograph mMR, s werelds eerste geïntegreerde whole-body moleculaire MR-systeem met simultane opnametechnologie, dat momenteel wordt getest voor klinisch gebruik. Dit revolutionaire systeem bevat een magnetische resonantie-scanner (MR) en een geïntegreerde positron-emissie-tomograaf (PET). In het nieuwe 3 Tesla Hybrid System zijn de ontwikkelaars van Siemens er voor de eerste keer in geslaagd gelijktijdig MR- en PET-gegevens met één full-body-systeem te verkrijgen. Het Biograph mMR-systeem is inmiddels geïnstalleerd in het academisch ziekenhuis Klinikum rechts der Isar van de Technische Universiteit van München.

Samen met onze partner Siemens gaan we vandaag een nieuwe fase in diagnostische beeldvorming in, aldus Prof. Dr. Markus Schwaiger, directeur van de kliniek voor nucleaire geneeskunde van het academisch ziekenhuis. Wij zijn begonnen met het testen van de Biograph mMR voor klinisch gebruik, zodat wij straks in staat zullen zijn om ziektes al in een zeer vroeg stadium te herkennen, de progressie van ziekten te volgen, en op basis van deze informatie een behandelingsplan op te stellen dat precies is toegesneden op de patiënt in kwestie. Bovendien willen wij het systeem gaan gebruiken voor langetermijn-nazorg bij kankerpatiënten, omdat dit systeem de patiënt minder blootstelt aan straling.

Het systeem is bedoeld om door simultane registratie van MR- en PET-gegevens nieuwe mogelijkheden op het gebied van beeldvorming te bieden. De MR-techniek is uitstekend geschikt om morfologische en functionele details in weefsel te tonen, terwijl PET nog verder gaat en de activiteit en stofwisseling van cellen zichtbaar maakt. Het innovatieve systeem heeft het potentieel om te worden gebruikt als een uiterst waardevol instrument voor het vaststellen van neurologische, oncologische en cardiologische aandoeningen en voor het plannen van een passende behandeling. Omdat MRI geen ioniserende straling afgeeft, kan de Biograph mMR bovendien voordelen bieden voor beeldvorming met lagere stralingsdoses. De Biograph mMR biedt ook nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, zoals de ontwikkeling van nieuwe biomarkers of nieuwe behandelstrategieën.

Biograph mMR is de nieuwste doorbraak van Siemens op het gebied van diagnostische beeldvorming. Dit instrument zal de geïndividualiseerde geneeskunde verder vooruit helpen, aldus Walter Märzendorfer, CEO van de business unit Magnetic Resonance van Siemens Healthcare. Biograph mMR is ontwikkeld om gelijktijdig de morfologie, functie en stofwisseling van het gehele lichaam te registreren, licht Britta Fünfstück - CEO van de business unit Molecular Imaging van Siemens Healthcare - toe.

MR en PET zijn technieken voor medische beeldvorming die tegenwoordig niet meer weg te denken zijn uit de dagelijkse gezondheidszorg en die hun waarde als klinische diagnose-instrumenten hebben bewezen. Door deze twee technologieën samen te brengen in een enkel systeem met simultane opnamefunctionaliteit wordt het mogelijk om de diagnose van vele aandoeningen radicaal anders uit te voeren. De eerste onderzoeken wijzen uit dat het moleculaire MR-systeem het hele lichaam in slechts 30 minuten kan scannen voor een gecombineerd onderzoek, terwijl afzonderlijke MR- en PET-onderzoeken een uur of nog langer in beslag nemen.

Siemens voorziet een groot aantal uiteenlopende klinische toepassingen voor moleculaire MR, waaronder de vroege identificatie en fasebepaling van kwaadaardige tumoren, behandelplannen (inclusief chirurgieplanning) en behandelingsbewaking.

Een technische revolutie
Tot dusver was het bijna onmogelijk om MR- en PET-technologie te integreren: conventionele PET-detectoren, die gebruik maken van fotoversterkerbuizen, zijn onbruikbaar in het sterke magnetische veld dat wordt opgewekt in een MR-systeem. Bovendien werden de integratiemogelijkheden beperkt door ruimtegebrek binnenin het MR-apparaat. Hierdoor was MR-PET-beeldvorming altijd gebaseerd op twee verschillende scans (MR en PET) met een aanzienlijk tijdsverschil. Met de Biograph mMR levert Siemens het eerste moleculaire MR-systeem dat MR-technologie integreert met compacte, gespecialiseerde PET-detectoren.

De Biograph mMR is uitgevoerd met Tim-technologie (Total imaging matrix) van Siemens, waardoor het MR-onderzoek nog sneller en eenvoudiger kan worden uitgevoerd.

Meer informatie en persfotos zijn te vinden op: http://www.siemens.com/press/healthcare/Biograph-mMR/


*Voor het Biograph mMR-systeem dient nog een zogenoemde 510(k)-goedkeuring van de Amerikaanse FDA te worden verkregen en het systeem is niet verkrijgbaar op de markt. Op grond van specifieke regelgeving kan de toekomstige beschikbaarheid in geen enkel land worden gegarandeerd. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw lokale Siemens-organisatie.
Uitspraken in dit document zijn gebaseerd op resultaten die zijn gerealiseerd door klanten van Siemens in hun specifieke omgeving. Aangezien er geen typisch ziekenhuis bestaat en de resultaten afhankelijk zijn van tal van variabelen (bijv. de grootte van het ziekenhuis, het behandelingsspectrum en het niveau van IT-integratie) kan niet op voorhand worden gegarandeerd dat elders dezelfde resultaten worden behaald.

Siemens Healthcare is wereldwijd een van de grootste leveranciers van de zorgsector en is toonaangevend op het gebied van medische beeldvorming, diagnostiek in laboratoria, medische informatietechnologie en hoortoestellen. Siemens biedt haar klanten een compleet scala van producten en oplossingen voor de volledige patiëntenzorg van oplossingen voor ziektepreventie en vroegtijdige diagnose tot en met behandeling en nazorg. Door de klinische workflows voor de meest voorkomende ziekten te optimaliseren, maakt Siemens de gezondheidszorg sneller, beter en kosteneffectiever. Siemens Healthcare heeft wereldwijd ca. 48.000 medewerkers in dienst en is actief over de hele wereld. In het boekjaar 2010 (ultimo 30 september) realiseerde Siemens Healthcare een omzet van EUR 12,4 miljard en een winst van ongeveer EUR 750 miljoen.