Algemene Onderwijsbond

19-11-2010

Cao bve

De looptijd van de verlengde cao-bve 2007-2009 is per 1 november 2010 verstreken. Op dit moment is er nog geen nieuwe cao-bve. Vanaf 1 november 2010 werkt de cao-bve na voor medewerkers die reeds in dienst waren. Indien er op enig moment een nieuwe cao afgesloten wordt, die met terugwerkende kracht ingaat per 1 november 2010, zijn afspraken over de huidige arbeidsvoorwaarden, die vanaf 1 november 2010 met nieuwe medewerkers worden gemaakt en die van de nieuwe cao afwijken, nietig. Die zullen dan met terugwerkende kracht hersteld moeten worden.

Ondanks alle eerdere toezeggingen in de campagnes over investeringen in onderwijs, valt het regeerakkoord voor het beroepsonderwijs en de volwassenenonderwijs zwaar tegen. Daarbovenop komt een door het kabinet afgekondigde nullijn voor het overheidspersoneel. Voor de cao voor rijksambtenaren, die moet worden afgesloten met de minister van Binnenlandse Zaken, zette het kabinet de boel op scherp. Niet alleen voor 2011, maar ook voor 2012 hoeft overheidspersoneel niet op loonsverhoging te rekenen.

Verder zijn er maatregelen op komst, die grote gevolgen gaan hebben voor de budgetten en de schoolorganisatie. Het zal gaat daarbij : o het voornemen om voor 30-plussers de opleiding niet meer te vergoeden;
o het afschaffen van de inburgering;
o het korten op het educatiebudget en het invoering van marktwerking voor deze gelden in 2013;
o het korten van de middelen voor passend onderwijs; o het inkorten van de studieduur.

Tevens zijn er voornemens rond de invoering van werkscholen, vakcolleges, middelbaar vakonderwijs, vm2-trajecten, afschaffen drempelloze instroom, prestatieloon en ga zo maar door. Kortom een situatie waarin er grote onzekerheid is over de financiering, de organisatie van het onderwijs en de arbeidsvoorwaarden. Alles is afhankelijk van wat er de komende weken wordt besloten.

Sinds dit kabinet is aangetreden is er een aantal keren overlegd met de MBO Raad over de situatie in de sector. Gezamenlijk hebben wij vastgesteld dat het moeilijk is om in deze onzekere omstandigheden afspraken te maken over een breed cao-pakket. We zijn in overleg, maar afhankelijk van wat het parlement gaat besluiten.

De Algemene Onderwijsbond en de MBO Raad vinden het ongewenst om een lange cao-loze periode te laten voortduren. Vanaf nu vinden verkiezingen voor de Ondernemingsraden plaats. Gewijzigde wetgeving leidt ertoe dat de cao op de advies- en instemmingaangelegenheden moet worden aangepast. Maar een reeds afgelopen cao kun je niet tussentijds op deze punten herzien. Daarom zijn we op dit moment in overleg overleg met de MBO Raad. We willen zo spoedig mogelijk helderheid scheppen naar MR-en en OR-en. Vandaar dat we er waarschijnlijk voor kiezen om de cao nog éénmaal voor een korte periode te verlengen tot uiterlijk 1 april 2011.

We regelen alleen de hoogstnoodzakelijke aanpassingen: o de omzetting van de cao-bevoegdheden van de PMR naar de OR; o de op basis van wetswijzigingen noodzakelijke aanpassingen van het Overlegprotocol voor het vakbondsoverleg op de instelling; o het structureel maken van de loonafspraak uit het akkoord van februari 2010.

Nadat dit overleg op korte termijn is afgerond, is er duidelijkheid voor de situatie waarin de Ondernemingsraad is geïnstalleerd. Partijen overleggen direct na verlenging verder op basis van een brede inzet, die moet leiden tot een nieuwe cao na afloop van deze verlenging. Wij denken dan meer zicht te hebben op alle gevolgen voor budgetten, werkgelegenheid en arbeidsvoorwaarden.