AzG: bestrijding cholera Haïti veel te traag, nu meer hulp nodig

19/11/2010 12:17

Artsen Zonder Grenzen

Port-au-Prince, 19 november 2010 - De maatregelen om de uitbraak van cholera in Haïti te bestrijden zijn tot nu toe absoluut onvoldoende, stelt Artsen zonder Grenzen. 'We roepen alle hulporganisaties in Haïti op om de schaal en de snelheid van hun inspanningen op te schroeven, om tot een effectieve hulpverlening te komen," zegt Stefano Zanini, coördinator voor Artsen zonder Grenzen in Haïti. 'Er zijn meer partijen nodig om zieken te verzorgen en preventieve acties te ondernemen. Het aantal gevallen stijgt dramatisch, er is geen tijd voor lange debatten en vergaderingen. Er moet gehandeld worden.'

De volgende acties moeten volgens Artsen zonder Grenzen prioriteit krijgen:


- De angstige bevolking voorlichten over een ziekte die volstrekt onbekend is in het land. Daarbij hoort informatie over het lage risico en de positieve gevolgen van goed functionerende cholerabehandelcentra vlakbij woonwijken.


- Distributie van veilig, met chloor behandeld water in het hele land, naast dekens en zeep.


- Latrines bouwen en veilig en regelmatig afval afvoeren.


- Veilige verwerking van medisch afval garanderen, om besmetting te voorkomen.


- Vuilstortplaatsen inrichten dichtbij woongebieden, op plaatsen die geschikt zijn en onder toezicht staan.


- Punten voor orale rehydratie (met ORS, rehydratiezout) opzetten op plaatsen waar cholera opduikt.


- Een veilig en efficiënt netwerk organiseren voor de doorverwijzing van ernstige gevallen.


- Veilig transport en ter aarde bestelling van lijken organiseren.

Volgens de overheid zijn er al meer dan 1.100 doden gevallen. In het hele land zijn al minstens 20.000 mensen ziek geworden. Sinds het begin van de epidemie heeft Artsen zonder Grenzen meer dan 20 cholerabehandelcentra opgezet in de hoofdstad Port-au-Prince en in de noordelijke regio Artibonite. Teams werken 24 uur per dag en hebben van 22 oktober tot 14 november meer dan 16.500 patiënten behandeld. Meer dan 240 ton medisch en logistiek materiaal zijn aangevoerd en er werken meer dan 1.000 Haïtiaanse en 150 internationale medewerkers aan de bestrijding van de epidemie.

'Cholera is gemakkelijk te voorkomen', zegt Caroline Seguin, medisch noodhulpcoördinator. 'De ziekte is nieuw in Haïti, maar de manieren om haar te voorkomen en te behandelen zijn bekend. Maar Artsen zonder Grenzen alleen kan deze epidemie niet bedwingen. De hulpverlening door internationale organisaties en de Haïtiaanse regering moet onmiddellijk worden uitgebreid.'

Artsen zonder Grenzen is actief met meer dan 3.000 Haïtiaanse en internationale medewerkers in Haïti. De organisatie werkt in 7 ziekenhuizen die gratis tweedelijnszorg bieden, en ondersteunt 2 ziekenhuizen van het ministerie van Volksgezondheid, samen goed voor zo'n 1.000 bedden in de stad. Buiten de hoofdstad ondersteunt Artsen zonder Grenzen ziekenhuizen in de steden Léog(aa)ne en Jacmel.





http://www.artsenzondergrenzen.nl