Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Bacterie bergt arseen veilig op in mineraal

19 nov 2010

Arsenicum in drinkwater is op een aantal plaatsen in de wereld een probleem. Overigens niet in Nederland. Het giftige element komt vrij in mijnen waar ertsen worden gewonnen en in de smelterijen waar dit erts wordt verwerkt. Via het afvalwater belandt arseen in te hoge concentraties in het milieu en daarmee in het grondwater. Het drinken van dat water kan gevaar opleveren voor de volksgezondheid.

De bevolking van Bangladesh heeft ongezond drinkwater omdat er arseen in het grondwater spoelt uit gesteente waar het van nature in voorkomt. Omdat je arseen niet kunt hergebruiken, moet je het arseenhoudende afvalwater veilig zien te verwerken. Sommige bedrijven filteren het water. Dat gebeurt ook bij drinkwater in Bangladesh. Het afval dat daarbij ontstaat is echter niet stabiel omdat arseen er weer uit kan ontsnappen.

Mineraal
Bij de sectie Milieutechnologie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, werkt promovendus Paula Gonzàlez-Contreras aan een nieuw procedé waarmee arseen wel veilig kan worden opgeborgen. âWe hebben inmiddels bewezen dat het principe werktâ, vertelt zij. In het proces worden met behulp van bacteriën minerale kristallen gemaakt â scorodiet â waarin arseen wordt opgenomen. Hiervoor wordt aan het met arseen vervuilde water ijzer toegevoegd. Dat ijzer oxideert vervolgens in een bioreactor, waarna het ijzer met arseen reageert tot scorodiet. Het scorodiet zit aan het oppervlak van de bacteriën die ook in de reactor zitten. Zo wordt het eerste kristal gevormd, dat vervolgens in regelmatige patronen uitdijt tot een klomp. âWe noemen dit bioscorodiet, omdat we het mineraal langs biologische weg hebben gemaakt. Maar het heeft exact dezelfde samenstelling en eigenschappen als het natuurlijke, zeer stabiele scorodietâ, vertelt Gonzàlez-Contreras.

Voordelen
Het innovatieve proces heeft veel voordelen. Het is goedkoper, makkelijker, heeft veel minder toevoegingen nodig dan conventionele technieken en levert een veiliger product. Om te beginnen heb je bij deze kristallisatie tachtig procent minder ijzer nodig dan bij de chemische weg waarmee je arseen ook kunt verwijderen, en geen andere kristallen om het proces in gang te zetten. Het nieuwe procedé kan ook bij veel lagere temperaturen dan de conventionele methode: niet bij 150 maar bij 80 graden Celsius. âHet lukt nu zelfs op zeventig gradenâ, vertelt Gonzàlez-Contreras. âDe reactie werkt al bij een gram arseen per liter water, de vervuiling die vaak bij bedrijven wordt gevonden. Verder gebruiken we bacteriën die bekend en bereikbaar zijn voor iedereen. Ze komen van nature voor in de buurt van mijnen en het hete zwavelbronnen.â Tot slot is de veiligheid van het bioscorodiet goed, wijzen testen uit.

Controle
Nu het principe is bewezen werkt de promovenda aan een nog betere controle van het proces in de bioreactor. âDe bacterie groeit in zure omstandigheden op de geoxideerde ijzer- en arseenverbindingen. We willen de biologische omstandigheden zo verbeteren dat een maximale productie mogelijk is, waarbij oxidatie en kristallisatie gelijktijdig plaatsvinden. We willen graag toe naar een reactor waarin de condities zodanig zijn dat je met een constante stroom water kunt werken en er op de bodem een vaste stof achterblijft.â Uiteindelijk moet haar onderzoek een proefopstelling â waarschijnlijk in 2011 - opleveren die getest kan worden bij de metallurgische industrie in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland of Brazilië. De filters waarmee in Bangladesh arseen uit water wordt gezuiverd zouden ook in de reactor kunnen. Economisch heeft het afval dat overblijft verder geen waarde, maar omdat het zeer stabiel is kan het veilig worden opgeslagen. Het natuurlijke mineraal is overigens wel geliefd bij verzamelaars omdat het zeldzaam is. Gonzàlez-Contreras hoopt en verwacht dat de nieuwe technologie al binnen enkele jaren op grotere schaal en commercieel kan worden toegepast.

Paula Gonzàlez-Contreras is Chileens onderzoekster die op een persoonlijke beurs werkt aan Wageningen University doet haar promotieonderzoek in samenwerking met het bedrijf Paques BV in Balk, dat biotechnologische water- en gaszuiveringsinstallaties ontwikkelt, en de Brabantse zinkproducent Nyrstar in Budel. Het onderzoek wordt medegefinancierd door SenterNovem, onderdeel van Agentschap NL van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Gonzàlez-Contreras hoopt april 2012 op dit onderzoek te promoveren.

door Yvonne den Hilster