Gemeente Heerenveen

brandweerkazerne terug als `Broedstoof'

Voormalige brandweerkazerne terug als `Broedstoof'

Het college is blij met het behoud en de toekomstige bestemming van de voormalige brandweerkazerne aan de Koornbeursweg. Stichting De Broedstoof koop het pand en gaat het de oorspronkelijke functie teruggeven en inrichten als broedstoof. Deze biedt ruimte voor startende bedrijven, maatschappelijke functies en gevestigde bedrijven. De functies sluiten aan bij de rijke historie van het pand en de herontwikkelingsplannen van Heerenveen Midden.

Het was de bedoeling om de voormalige brandweerkazerne aan de Koornbeursweg te herontwikkelen in de vorm van nieuwbouw of restauratie. Zelfs dacht de gemeente even aan sloop. Omdat de locatie van de voormalige brandweerkazerne interessant is (midden in de wijk en dicht bij het centrum) en het pand vele mogelijkheden biedt voor diverse initiatieven, zocht de gemeente naar een win-win situatie.

De gemeente ontving 27 plannen en biedingen. Deze werden getoetst op aspecten als maatschappelijke waarde, cultuurhistorische waarde, toekomstwaarde, haalbaarheid en financieel. Er werd een keuze gemaakt en vijf initiatiefnemers mochten aan de hand van een presentatie hun plannen toe lichten. Vanwege de vele functies die De Broedstoof aan het pand wil geven, de meerwaarde voor de wijk, het creëren van de werkgelegenheid en het zeer goed doordachte plan viel de keuze voor De Broedstoof.

Het pand is in de 1949 gebouwd om bedrijvigheid te stimuleren. Begin jaren vijftig werd het gebouw ook wel `broedstoof' genoemd omdat veel startende ondernemingen onderdak vonden in het gebouw. De bedoeling is, dat de nieuwe Broedstoof in juli 2011 zijn deuren opent.