Woningcorporatie Ymere

Voortzetting renovatie Het Breed

19-11-2010

Eigen Haard en Ymere hebben besloten door te gaan met renovatieproject Het Breed in Amsterdam-Noord. Beide corporaties zijn van mening dat het plan aan de wensen van de meeste bewoners voldoet en zetten zich de komende tijd in om het plan alsnog uit te voeren.

Meer voor- dan tegenstemmers
Het project Het Breed is halverwege dit jaar stilgelegd. Uit onderzoek bleek toen uit dat de juridisch vereiste meerderheid van 70% instemming van bewoners niet werd gehaald. Van de 945 huurders stemden er echter veel meer huurders vóór het plan (451) dan tegen (231).

Huurverlagingsprocedure gestart
De bewonersvereniging van Het Breed is een huurverlagingprocedure gestart, omdat het projectmatig onderhoud en de daaraan verbonden renovatie nog niet is uitgevoerd. Dit is een belangrijke reden om door te gaan met het renovatieplan.

50% minder CO2 uitstoot
Bijzonder aan het plan voor Het Breed is de aandacht voor duurzaamheid. Door alle energiebesparende maatregelen stoot het complex na uitvoering van het plan 50% minder CO2 uit. De huurstijging voor het aanbrengen van isolatieglas blijft beperkt tot minimaal 4,59 en maximaal 10,79. Daar staat tegenover dat de stookkosten van bewoners gemiddeld 40 per maand dalen.

Verbetering leefbaarheid
Ook leefbaarheid is belangrijk. Afsluiting van trappenhuizen zorgt voor minder vervuiling, overlast en vandalisme. Hierdoor verbetert de leefbaarheid van het complex enorm. Tijdens de renovatie krijgen bewoners een vergoeding voor de overlast die hoger is dan gebruikelijk.

Uitleggen en vragen beantwoorden
Ymere en Eigen Haard vragen bewoners alsnog met het plan in te stemmen. Bewoners die niet reageren, krijgen bezoek van medewerkers. Zij leggen de plannen nog een keer uit en kunnen vragen beantwoorden. Het doel is zo de 70% instemming alsnog te behalen. Lukt dit niet, dan rest er niets anders dan naar de rechter stappen om de uitvoering mogelijk te maken.

Deel werkzaamheden gestart
Er is zijn al gestart met een deel van de werkzaamheden waarvoor geen toestemming van bewoners en toegang tot de woning nodig is. Zo zijn drie van de vier ketelhuizen vernieuwd (het vierde ketelhuis volgt in mei) en zijn de zonnepanelen bij drie ketelhuizen geplaatst. Ook worden de liften binnenkort vernieuwd.